Primavara e anotimpul leurdei, a lobodei si a steviei, insa nu trebuie sa uitam nici urzicile! Uite cat de versatila este o placinta cu urzici si branza sarata, pe care o poti face usor si o poti imparti cu cei dragi!

Ingrediente pentru aluat

200 g unt 300 g faina 6 linguri smantana 1 lingurita bicarbonat 1 lingurita otet

Ingrediente pentru umplutura

3 oua o ceapa medie 4-5 gramajoare urzici 200 g ricotta/branza de vaci 100 g branza telemea o legatura marar sare piper
Mod de preparare:

Pregateste aluatul pentru placinta:

1. Da untul cat mai tare (tinut la congelator) pe razatoare, apoi combina-l cu faina si amesteca. Adauga praful de sare, smantana si bicarbonatul stins cu otetul, apoi framanta aluatul pana obtii o bila omogena.

2. Da bila de aluat pentru placinta la frigider in folie alimentara, pentru 30 de minute.

Pregateste umplutura de placinta cu urzici

1. In rastimp, prepara compozitia: opareste urzicile in apa cu un praf de sare, pentru 1-2 minute sau pana cand isi schimba culoarea si se inmoaie. Odata oparite, lasa frunzele la scurs si la racit

2. Bate cele 3 oua cu branza de vaci sau ricotta, cu branza telemea maruntita, mararul, sarea si piperul. Trage ceapa tocata putin la tigaie, inainte de a o adauga peste restul de ingrediente pentru umplutura, alaturi de urzicile oparite si tocate marunt.

Asamblarea placintei cu urzici si branza sarata

1. Imparte bila de aluat in 2 bucati aproape egale. Intinde una din jumatati pe un blat bine infainat si muta-l intr-o tava de placinta/tarta.
2. Intinde umplutura de placinta cu urzici, iar deasupra asaza cea de-a doua jumatate de aluat, intinsa cat mai bine.
3. Lipeste si elimina marginile placintei cu urzici, unge-o cu un ou batut, apoi da-o la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade,