Placinta asta cu ceapa si branza este atat de versatila, incat poate fi ce vrei tu: gustare usoara cand vin prietenii pe la tine, mic dejun rapid, daca o mananci pe fuga dimineata, sau chiar un aperitiv la o masa mai formala.

Ingrediente pentru blat

125 g unt 225 g faina 3 linguri smantana un praf sare

Ingrediente pentru umplutura

4 cepe 350 g cascaval 50 g branza telemea 3 oua 1 lingura ulei 1 legatura marar sare piper frunze busuioc
Mod de preparare:
  1. Scoate untul de la frigider si da-l la congelator pentru cca 30 de minute (trebuie sa fie cat mai rece posibil), apoi da-l pe razatoarea mare. Adauga faina cernuta, cele 3 linguri de smantana si un praf de sare.
  2. Framanta aluatul, la inceput folosind o furculita, apoi cu mainile, pana se omogenizeaza, acopera-l cu folie alimentara si da-l la frigider pentru 30 de minute.
  3. Intr-o cratita mica, pune la fiert apa. Toaca ceapa cat mai marunt si pune-o intr-o strecuratoare. Clateste-o deasupra chiuvetei cu apa clocotita, apoi cu apa rece, si las-o la scurs. Incinge o lingura de ulei intr-o tigaie si pune ceapa. Soteaz-o la foc mic pentru 30 de minute.
  4. In rastimp, rade cascavalul si branza, combina-le cu mararul tocat marunt, 2 dintre oua si albusul celui de-al treilea, sarea si piperul. Adauga ceapa sotata si omogenizeaza.
  5. Scoate aluatul de la frigider si taie-l pe jumatate. Intinde o jumatate de aluat, iar cealalta jumatate da-o inapoi la rece. Pune foaia intinsa intr-o forma de tort sau tarta, usor ridicata pe peretele vasului. Inteapa-l cu furculita din loc in loc si da tava la cuptorul preincalzit la 200 de grade, pentru 10 minute.
  6. Dupa 10 minute, scoate blatul de la cuptor si toarna compozitia de branza cu ceapa in el. Intinde cealalta jumatate de aluat, incat sa acopere intreaga placinta. Asaza foaia peste umplutura, inteap-o cu un cutit din loc in loc si unge blatul superior cu galbenusul ramas.
  7. Da placinta la cuptor pentru 30 de minute, tot la 200 grade. Serveste placinta dupa racire, presarata cu frunze proaspete de busuioc.