Indiferent daca al tau e electric sau pe gaz, cu totii avem in comun o bataie de cap constanta: oricat ai incerca sa cureti gratarul din interiorul cuptorului, nu mai e la fel ca in prima zi. Desi freci cu simt de raspundere cu buretele si diferiti detergenti, gratarul nu iese niciodata impecabil si iti scoate peri albi, deci ajungi sa renunti si sa-l pui la loc asa cum e. Iata o metoda ce-ti garanteaza reusita pentru gratare stralucitoare ca in prima zi.

Pentru a aplica aceasta metoda ai nevoie de:

  • cca 150-200 g detergent pudra (ideal de vase, dar poti folosi si de rufe)
  • 1 prosop vechi
  • apa fierbinte
  • un burete nou (ai nevoie ca partea abraziva sa fie cat mai buna)

Asaza prosopul vechi in cada, pentru a proteja suprafata acesteia de eventualele zgarieturi. Da drumul apei la o temperatura cat mai mare, pana cand ajunge la ~8-10 cm adancime.
Scoate din cuptor gratarul/gratarele, daca ai doua, si asaza-le peste prosopul din cada.
Umple o cana 3/4 cu detergent si 1/4 apa cat mai fierbinte. Amesteca putin pentru a omogeniza si imprastie solutia obtinuta peste gratare. Deasupra, suplimentar, presara o alta cana de detergent. Lasa gratarele la inmuiat pentru 6-8 ore in apa fierbinte sau peste noapte.
Dupa ce timpul s-a scurs, scoate gratarele si freaca-le cu putin detergent pudra presarat pe partea abraziva a buretelui de bucatarie. In zonele mai greu accesibile poti folosi o periuta de dinti mai veche, pe care o uzi si o incarci cu detergent. Desigur ca gratarele nu se curata singure peste noapte, insa lasandu-le in solutia de detergent le inmoi suficient incat sa nu fie nevoie sa le freci mai mult de 5-10 minute, iar mizeria sigur se va lua mult mai usor.
Clateste bine gratarele, sterge-le cu prosoape de hartie si bucura-te de stralucirea redobandita.

Citeste si:

9 Utilizari ale foliei de aluminiu la care sigur nu te-ai gandit

Cum cureti o cratita de inox arsa

Cum sa folosesti si sa pastrezi tigaia de fonta