Sosul mediteranean este un deliciu de vara pe care neaparat trebuie sa il incerci alaturi de carne la gratar, cartofi prajiti sau chiar dovlecei pane; in principiu, cam orice se potriveste de minune cu un mujdei de usturoi, merge perfect si cu o maioneza fara ou, din usturoi.

 

Ingrediente

1/2 capatana usturoi 1/2 lingurita sare, sau dupa gust zeama a 1/2 lamaie 150 ml ulei de masline extravirgin 1-2 linguri apa
Mod de preparare:

1. Toaca marunt usturoiul, apoi zdrobeste-l cu sarea in mojar pentru 2-3 minute, sau pana cand obtii o pasta fina.
2. Alternativ, in lipsa unui mojar, poti toca usturoiul cu cutitul sau in robotul de bucatarie.
3. Adauga zeama de lamaie si uleiul de masline extravirgin, cate o lingura odata, apoi amesteca bine, la fel ca pentru maioneza.
4. Sosul aioli, de maioneza cu usturoi, e gata cand ai incorporat tot uleiul. Daca sosul de usturoi e prea gros, indoaie-l cu 1-2 linguri de apa rece.