In anul omagial al satului românesc (2019) să ne bucurăm de aceste retete istorice din bucătăria satului, rețetele străbunilor pentru tot felul de bunătăți cum ar fi pogăci, scrob, alivenci, vărzări, salate, ciorbe țărănești, mâncăruri și fripturi țărănești, uscățele, gogoși, colărezi și multe altele. 

Rețetele, preluate din cărți vechi de bucate, le-am pregatit cu dragoste și emoție aducând la masă gusturi autentice, clipe de neuitat și, cel mai important, mângâierea străbunilor. Pentru fiecare rețetă este redat atat textul original cât și modul de pregatire așa cum l-am urmat eu și poza preparatului final. Doamne Ajută să readucem la masa noastră cât mai multe rețete istorice pe care să le transmitem cu dragoste mai departe, copiilor nostri!

NORICA BÎRZOTESCU (www.reteteistorice.ro)

REȚETĂ DE ARDEI ȚĂRĂNEȘTI

“250 g carne de vacă fără oase, 250 g carne de porc, 2 cepe potrivite, 14 ardei grași, 1/2 kg roșii, 1 lingură untură, 2-3 linguri smîntînă, 1 lingură mărar, sare. Se pune la prăjit în untură carnea tăiată în bucățele mici. Se adaugă ceapa tăiată mărunt și se acoperă cu un capac pînă se moaie. Peste carne se pun ardeii tăiați rondele și se lasă să se moaie. Cînd carnea este aproape fiartă, se adaugă sarea și roșiile fără pieliță și semințe, lăsînd să fiarbă totul împreună. Înainte de masă se adaugă smîntîna și mărarul tocat.”