Frisca este un preparat delicios adesea intalnit in multe deserturi pe care le pregatim in casa, iar in unele cazuri tentatia e atat de mare ca iti vine sa o mananci ca atare. Cu toate acestea, ceea ce se foloseste cu titlul de frisca in ziua de astazi, nu se folosea si in trecut: frisca lichida vegetala.

Desi denumirea suna aparent inofensiv si de multe ori ai crede ca e chiar mai buna, caci are un continut mai redus de grasime, frisca lichida nu reprezinta o alternativa pentru cea din smantana din punct de vedere nutritional. Este extrem de procesata, contine cantitati considerabile de grasimi nocive (desi per total continutul de colesterol poate fi mai mic), iar lista de ingrediente numara adesea multi aditivi, unii cu potential cancerigen.

Prin urmare, desi poate avea mai multe calorii, frisca obtinuta din smantana de gatit pare a fi o alegere mai buna decat alternativa vegetala. In plus, gustul inconfundabil al deserturilor de altadata, care erau preparate cu frisca obtinuta din smantana, nu il poti regasi in frisca lichida.

Sfaturi pentru a obtine frisca din smantana

1. Alege frisca de gatit cu un procent cat mai mare de grasime. Cea mai intalnita contine 30% grasime, iar acesta e si minimul acceptabil pentru a avea succes in prepararea ei.

2. Frisca trebuie sa fie foarte rece, tinuta cateva ore la frigider.

3. Recipientul in care bati smantana si paletele mixerului trebuie introduse in congelator cu minim 30 de minute inainte de a incepe sa gatesti.

4. Este ideal ca temperatura camerei in care bati frisca sa fie cat mai mica. Desigur, acest lucru nu este mereu posibil, mai ales vara.

5. Opreste mixarea cand frisca ramane pe palete atunci cand ridici mixerul din bol. Daca mixezi prea mult timp, risti ca frisca sa se taie.

6. Ai grija ca, in situatia in care urmeaza sa asezi frisca pe un blat sau pe o tarta, respectivul blat sa fie racit pentru 1-2 ore la frigider. Altfel, frisca se va taia.