Prăjituri ameţitoare

1. Pentru blat, se bat spumă albuşurile cu zahărul adăugat treptat şi romul. Se adaugă apoi gălbenuşurile, untul foarte bine înmuiat şi făina, în ploaie. Se amestecă uşor şi se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, 8-10 minute. 2. Gelatina se lasă la înmuiat, iar […]

Inimioare cu susan

1. Untul se taie cubuleţe şi se pune într-un castron. Se adaugă zahărul vanilat, caisele confiate tocate mărunt, gălbenuşul, zahărul, coaja de portocală şi făina cernută cu praful de copt şi ami­donul. Se frământă rapid, apoi se acoperă cu folie transparentă şi se lasă la rece 2 ore. 2. Aluatul se întinde într-o foaie groasă […]

Peşte prăjit cu lămâie

1. Peştele se spală şi se usucă. Se stropeşte cu zeama de la o lămâie şi se condimentează după preferinţe. Se pune într-un castron, se acoperă şi se lasă la rece 15-20 minute. 2. Se scurg bucăţile de peşte de sosul marinat, se dau prin făină, se bat între palme pentru îndepărtarea surplusului de făină […]

Salată de pui

1. Pieptul de pui se spală, se curăţă de pieliţe şi se pune la fiert în apă clocotită cu sare şi câteva boabe de piper. Se lasă aproxima­tiv 30 minute, până se pătrunde bine carnea, apoi se scurge şi se lasă să se răcească. 2. Merele se spală şi se taie în formă de inimioară […]

Inimioare cu brânză şi şuncă

1. Se pasează brânza proaspătă, apoi se amestecă cu smântâna şi parme­zanul. Se condimentează după gust cu sare, piper şi mărar verde tocat mărunt. 2. Se aşază pe o folie din aluminiu straturi succesive de brânză topită, pastă de brânză, şuncă presată, pastă de brânză, iar ultimul strat va fi de brânză topită. Se acoperă […]

Supă de cartofi cu mărar

1. Cartofii se curăţă, se spală şi se taie cubuleţe. Se pun la fiert în apă cu sare şi se lasă până se înmoaie, aproximativ 30 minute. Ouăle se fierb 10 minute, apoi se ţin 1-2 minute în apă rece şi se curăţă de coajă. 2. Jumătate din cartofi se pasează, apoi se amestecă cu […]

Spaghete cu ciuperci

1. Spaghetele se fierb în apă cu sare, atât cât este indicat pe pachet. Se trec apoi printr-un jet de apă rece şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. 2. Ciupercile se curăţă, se spală şi se taie felii. Se pun într-o tigaie încinsă cu ulei şi se călesc. Se sting cu vin îndoit cu […]

Crochete de brânză

1. Într-un castron se amestecă 3 linguri pesmet cu verdeaţa uscată şi usturoiul pisat cu sare. Se adaugă telemeaua tăiată cubuleţe, un ou şi parmezanul ras. Se amestecă uşor şi se condimentează cu sare şi piper. 2. Se formează crochetele, aproximativ de mărimea unei nuci, apoi se trec prin făină, ou bătut şi pesmet. Se […]

Baclava cu nuci şi fistic

1. Se desface aluatul şi se lasă la decongelat. Jumătate din nuci se dau prin maşina de tocat, iar restul de nuci şi fisticul se toacă mărunt. Se pun într-un vas şi se amestecă cu pesmet, zahăr, lapte şi coajă de lămâie. Se fierb 2-3 minute, apoi se lasă să se răcească şi se aromează […]

Baclava cu nuci, alune şi migdale

1. Se dizolvă sarea şi zahărul în 200 ml apă călduţă. Se adaugă uleiul, apoi se toarnă într-o adâncitură făcută în făina cernută şi se frământă până se obţine un aluat omogen, moale şi elastic. Se acoperă cu o folie din aluminiu şi se lasă o oră la temperatura camerei. 2. Pentru umplutură, se amestecă […]