Colţunaşi cu şuncă şi varză murată

1. Cartofii se spală şi se pun la fiert în apă cu sare. Se lasă să fiarbă, apoi se scurg de apă şi se lasă să se răcească. Se curăţă de coajă, se pasează şi se amestecă cu grişul, făina, ouăle şi jumătate linguriţă de sare. Se strânge aluatul într-un baton cu grosimea de 3-4 […]

Sandvişuri cu şuncă şi ou

1. Ouăle se fierb 10 minute în apă cu un praf de sare. Se scurg de apa fierbinte şi se ţin apoi un minut în apă rece. Se curăţă de coajă, iar două ouă se taie cubuleţe şi se pun într-un castron. Se adaugă maioneza, muştarul şi usturoiul tocat mărunt. Se amestecă şi se condimentează […]

Sote de viţel cu mere

1. Carnea se spală, se curăţă de pieliţe şi se taie cubuleţe. Se prăjeşte pe toate părţile în ulei, se condimentează cu sare şi piper şi se stinge cu vin îndoit cu apă. Se acoperă şi se lasă să fiarbă înăbuşit 1-1,5 ore, până se pătrunde carnea. 2. Separat, într-o tigaie cu unt, se călesc […]

Supă cremă de cartofi

1. Toate legumele se curăţă şi se spală. Într-o oală cu 2 litri de apă, se pun la fiert morcovii, ceapa, ţelina şi păstârnacul, toate tăiate în sferturi. Se lasă să fiarbă aproximativ 30 minute, până se înmoaie toate legumele, apoi se strecoară supa şi se pune din nou la foc. 2. În supa de […]

Plăcintă cu dovleac

1. Dovleacul se dă pe răzătoarea mare, apoi se pune într-o cratiţă şi se căleşte cu 2 linguri de zahăr, în puţină margarină. Se ţine pe foc, amestecând continuu, până scade tot siropul, apoi se lasă să se răcească. 2. Margarina se freacă cu zahărul pudră şi zahărul vanilat. Se adaugă gemul de caise şi […]

Tartă cu mere

1. Pentru aluat, se freacă margarina cu zahărul pudră şi un praf se sare, apoi se adaugă nuca tocată, 10 linguri apă rece şi făina. Se frământă rapid aluatul, se acoperă cu o folie transparentă şi se lasă la rece 1-2 ore. 2. Pentru umplutură, merele curăţate de coajă se rad şi se călesc într-o […]

Sărmăluţe de post

1. Varza se spală şi se desface în foi. Se elimină nervurile groase şi se taie în dreptunghiuri, potrivite pentru umplut. Restul de varză se toacă. 2. Într-o cratiţă cu fundul mai gros, se căleşte ceapa tocată mărunt, în 1-2 linguri ulei. Se adaugă orezul, ciupercile şi morcovul tăiate cubuleţe. Se amestecă uşor, apoi se […]

Supă de cartofi cu praz

1. Toate legumele se curăţă şi se spală. Se pun la fiert, în 3 litri de apă, ceapa tocată mărunt, morcovii, ţelina şi păstârnacul, toate tăiate în sferturi. Se lasă să fiarbă aproximativ 30 minute, până se înmoaie toate legumele. Se strecoară supa şi se pune din nou la foc. 2. Se adaugă prazul tăiat […]

Prune uscate cu orez şi cartofi

1. Prunele se spală în mai multe ape. Se pun apoi în apă călduţă, doar cât să le acopere şi se lasă la înmuiat aproximativ o oră. 2. Prazul se curăţă, se spală şi se taie rondele. Se căleşte în ulei, apoi se adaugă orezul curăţat şi spălat. Se amestecă uşor, să se acopere tot […]

Pateuri cu şuncă şi parmezan

1. Se taie untul cubuleţe şi se pune într-un castron. Se adaugă făina, apa rece cu un praf de sare şi oţetul şi se frământă rapid. Se acoperă cu o folie şi se lasă la rece câteva ore sau de seara până dimineaţa. 2. Pe o planşetă presărată cu puţină făină se întinde aluatul într-o […]