Prăjituri cu banane şi cremă de lapte

1. Se bat spumă albuşurile cu zahărul, apoi se adaugă gălbenuşurile şi cacaua amestecată cu mălaiul, făina şi praful de copt. Se amestecă uşor şi se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, 30-35 minute. 2. Pentru cremă, se amestecă făina cu zahărul şi laptele rece. […]

Minitort cu banană

1. Se bat spumă ouăle cu zahărul, zahărul vanilat şi două linguri de apă. Se adaugă în ploaie făina cernută cu praful de copt şi se amestecă uşor, de jos în sus, să nu se lase. Se ia câte o lingură din aluat şi se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt 18 rondele, […]

Supă de ciuperci (de post)

1. Ceapa, morcovii, păstârnacul, ţelina şi prazul se spală, se curăţă şi se toacă mărunt. Se pun la fiert în 2-2,5 litri de apă cu un praf de sare. 2. Separat, într-o tigaie cu ulei se călesc ciupercile tăiate felii. Se sting cu 2-3 linguri de supă de legume, se dau cu un praf de […]

Chifteluţe cu carne şi ciuperci

1. Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în unt. Se adaugă ciupercile tăiate cubuleţe, se amestecă şi se lasă să se înăbuşe câteva minute. Se condimentează cu sare şi piper, apoi se amestecă cu şunca presată tăiată fâşii, carnea tocată, franzela înmuiată în supă de legume sau apă şi oul bătut. Se condimentează cu […]

Lasagna cu ciuperci

1. Ceapa se curăţă, se taie solzişori şi se căleşte un ulei. Se adaugă ţelina tăiată fideluţă şi ciupercile tăiate felii. Se amestecă până se căleşte totul, se condimentează cu sare şi piper şi se lasă deoparte. 2. Separat, într-o altă tigaie cu puţin ulei se prăjeşte baconul tăiat cubuleţe, iar brânza şi caşcavalul se […]

Pere umplute

1. Perele se spală, se taie în jumătăţi şi se curăţă de coajă şi de seminţe. Se aşază apoi într-o crăticioară de 2-3 litri. Se toarnă zeama de lămâie şi de portocală, apoi se completează cu apă, doar cât să se acopere fructele. Se fierb 15-20 minute, apoi se scot pe un platou şi se […]

Prăjitură cu ciocolată şi vişine

1. Se desface compotul de vişine şi fructele se pun la scurs într-o strecurătoare. Vişinele scurse se curăţă de sâmburi şi se pasează cu furculiţa, iar siropul se păstrează. 2. Într-o crăticioară cu fundul mai gros, se pun untul, zahărul, 100 ml sirop din compot şi ciocolată rasă. Se amestecă la foc mic până se […]

Tort mărţişor

1. Se freacă untul cu zahărul pudră şi zahărul vanilat. Se adaugă coaja de lămâie, ouăle, făina amestecată cu amidonul şi praful de copt. Se frământă, apoi se întinde într-o foaie dreptunghiulară şi se pune într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, 25-30 minute. 2. […]

Colţunaşi cu spanac

1. Se face o adâncitură în făina cernută şi se amestecă cu smântâna, un praf de sare, ouăle şi zeama de lămâie. Se frământă cu făină cât cuprinde, astfel încât să se obţină un aluat mai moale, care să se poată întinde. Se acoperă şi se lasă 10-15 minute. 2. Între timp, se pregăteşte umplutura. […]

Colţunaşi cu morcovi şi gem de caise

1. Morcovii se curăţă, se spală şi se dau pe răzătoarea mică. Făina se amestecă cu praful de copt, apoi cu untul tăiat cubuleţe şi morcovul ras. Se frământă până se obţine un aluat omogen, se acoperă cu folie transparentă şi se lasă la rece 15-20 minute. 2. Se întinde aluatul într-o foaie groasă de […]