De ce sa pui la borcan muraturi ca pe vremea bunicii? Pentru ca aditivii alimentari se gasesc in zeci de preparate din meniul zilnic si macar ce gatesti tu sa nu contina chimicale, compusi chimici periculosi pentru sanatatea ta si a celor dragi. Asadar, iata care sunt conservantii naturali care ajuta fructele si legumele sa nu se altereze peste iarna.

Cum poti sa conservi natural

Zaharul

A fost folosit ca si conservant timp de mii de ani. Zaharul ajuta la conservarea alimentelor prin absorbtia apei in exces, iar fara apa, microorganismele nu se pot dezvolta. Alimentele conservate in zahar sunt, de obicei, dulci: dulceata, gem, jeleu, marmelada, muraturi dulci.

Sarea

Folosita inca din antichitate, sarea deshidrateaza alimentele si microorganismele prezente in produsele alimentare, astfel incat acestea nu se pot altera. De asemenea, sarea pastreaza alimentele suficient de uscate pentru a preveni dezvoltarea mucegaiurilor. Trebuie sa fie sare gema, nemacinata, nefiltrata si fara iod.

Otetul

Este un alt conservant alimentar natural care a fost utilizat din vechi timpuri. Acesta contine acid acetic 5% care distruge bacteriile si alte microorganisme. Acidul acetic din otet este natural numai daca otetul este natural din vin.

Uleiul

Acesta blocheaza contactul cu aerul si opreste dezvoltarea fungilor si mucegaiurilor. Uleiul reduce, de asemenea, rata de oxidare a unui produs alimentar, fapt care ajuta la prevenirea alterarii rapide. De aceea, in multe retete traditionale se folosesc mari cantitati de ulei.

Alti conservanti

Hreanul este un alt conservant natural. Este nevoie de 50 g hrean curatat de coaja si taiat fasii, la un litru de apa, pentru a avea efect de conservant. Cuisoarele, boabele de mustar, crengutele de visin, salvia, cimbrul, rozmarinul, toate uscate si puse in borcane, intarzie dezvoltarea microorganismelor si reduc viteza de oxidare. Pentru conservele dulci, foarte buna este scortisoara, sub forma de batoane sau sub forma de pudra.

Stiai ca…

… produsele care sunt tratate cu sare pot ramane in stare buna multi ani?

… sarea este un produs care nu contine niciun fel de microorganisme, indiferent cat este de neagra sau daca are impuritati?

… daca folosesti scortisoara la conservarea gemurilor si dulceturilor poti reduce cantitatea de zahar?

… ierburile si condimentele intarzie dezvoltarea microorganismelor si reduc viteza de oxidare?