Iti amintesti vestitul tort Viennetta? Era printre cele mai dorite deserturi de vara in anii ’90! Iata cum prepari un astfel de tort de inghetata acasa, din numai cateva ingrediente.

Ingrediente

600 g inghetata de vanilie 100 g ciocolata neagra 100 g ciocolata cu lapte 200 g biscuiti digestivi 2 linguri unt 1 lingura zahar

Ingrediente pentru decor

400 ml smantana pentru frisca 3 linguri mascarpone 3 linguri zahar pudra cacao
Mod de preparare:
  1. Topeste ciocolata neagra si ciocolata cu lapte impreuna, la bain marie.
  2. Alege tava in care urmeaza sa asamblezi tortul de inghetata. Tava trebuie sa fie inalta si ingusta, similara cu cea de cozonac, eventual putin mai lata.
  3. Intinde o foaie de copt pe blat si deseneaza de mai multe ori (6-7 dreptunghiuri) cu creionul conturul tavii alese, asezand tava normal, nu cu gura in jos. Odata ce ciocolata s-a topit, ia-o de pe foc si amesteca bine pentru omogenizare.
  4. Toarna putina ciocolata pe fiecare dreptunghi desenat si intinde ciocolata in strat subtire, dar consistent, pe intreaga suprafata marcata. Repeta procedeul pe toate dreptunghiurile desenate, sau pana ramai fara ciocolata.
  5. Lasa foaia de copt pe blat pentru ca ciocolata sa se intareasca putin, apoi da-o la frigider, dupa ce esti sigur ca nu se va deplasa.
  6. In tava in care urmeaza sa asamblezi tortul de inghetata Vienneta, intinde folie alimentara de plastic, lasand margini in exterior. Intinde un strat de inghetata (o poti lasa afara cu putin timp inainte, pentru a fi mai maleabila). Dupa primul strat de inghetata, asaza o foaie de ciocolata din cele date la frigider.
  7. Repeta apoi procedeul: intinde inghetata peste, urmata de o alta foaie de ciocolata. In final, stratul care ramane deasupra trebuie sa fie de inghetata.
  8. Marunteste biscuitii cat mai fin in robotul de bucatarie sau folosind facaletul. Combina-i cu 2 linguri de unt topit si o lingura de zahar. Intinde amestecul crocant obtinut deasupra intregului tort de inghetata. Da tortul la congelator pana cand decorul e gata.
  9. Bate frisca cu mascarpone si zaharul pudra. Pune crema intr-un pos si scoate tortul din forma, intorcandu-l invers pe platoul de servire. Elimina folia alimentara si orneaza tortul pe partea de sus, formand linii groase de crema, una langa cealalta, iar pe laterale cu “onduleuri” de crema.
  10. Presara cacao deasupra si da direct tortul la congelator, sau da intai tortul la congelator pentru minim o ora, apoi toarna ciocolata topita si racita deasupra.