Iti e dor de gustul autentic de socata, asa cum doar bunicii stiau sa o faca? Prepar-o dupa reteta asta simpla si in cateva zile vei savura cel mai aromat suc de soc pe care il poti face in casa.

Ingrediente

10 flori de soc, mari cat palma 350 g zahar zeama a 2 lamai coaja unei lamai 5 L apa plata 1/2 pliculet drojdie (optional)
Mod de preparare:
  1. Pune 0.5 L de apa din toata cantitatea intr-o cratita, impreuna cu zaharul. Adu cratita la foc mic si las-o pana cand zaharul se dizolva (nu trebuie sa fiarba).
  2. Lasa apa sa se raceasca. In rastimp, pregateste celelalte ingrediente pentru socata: spala florile de soc, pentru a le curata de praf si eventuale insecte, razuieste una din lamai de coaja, apoi stoarce-le pe amandoua.
  3. Intr-un borcan mare, de muraturi, asaza florile de soc, coaja, zeama de lamaie si drojdia granulata, daca folosesti (rolul drojdiei e de a grabi procesul de fermentare, insa nu e neaparat necesara).
  4. Deasupra lor toarna siropul racit, restul de apa si amesteca energic pentru omogenizare. Lasa borcanul acoperit cu o farfurie/folie de plastic, la soare. Amesteca in fiecare zi, de doua ori pe zi. Dupa 3-4 zile, depoziteaza socata la frigider si consum-o cat mai repede.

Sfaturi utile:
✽ Optional, daca preferi o socata pentru adulti, o poti combina cu un vin spumant neutru, nearomat cu fructe.