Crap în sos de vin

Se trec bucăţile de crap prin câteva jeturi de apă rece, se şterg cu un prosop absorbant de bucătărie şi se condimentează cu sare şi piper. Se aşază bucăţile de peşte într-o tavă, se stropesc cu zeamă de lămâie, ulei şi vin, se pun foile de dafin şi se bagă în cuptorul încins. Din când […]

Ruladă de carne în aluat

Se curăţă ceapa, se spală şi se toacă mărunt. Se căleşte câteva minute în puţin ulei şi apoi se adaugă carnea tocată. Dacă mai este nevoie, se înăbuşe în apă. După ce a fiert carnea tocată, se condimentează cu sare, piper şi cimbru şi se lasă la rece. După ce s-a răcit, se amestecă cu […]

Coroniţă cu brânză şi stafide

Se lasă toate ingredientele câteva ore la temperatura camerei. Separat, într-un bol se pune untul şi se freacă cu zahărul, sarea, vanilia şi brânza dulce de vaci. Se adaugă ouăle unul câte unul şi se amestecă bine până se obţine o cremă pufoasă şi foarte gustoasă. În această compoziţie, se încorporează treptat praful de copt […]

Cozonac cu nucă

Se face maiaua din drojdie, 2 linguri de făină şi puţin lapte cald. Se lasă la dospit aproximativ 20 de minute, apoi se începe frământarea. În maiua pregătită, se adaugă gălbenuşurile frecate cu sare, albu-şurile bătute spumă, zahărul, laptele, coaja de lămâie şi de portocală, puţin rom, ulei şi, la sfârşit, făina cernută. Se frământă […]

Borş de miel

Se taie carnea în bucăţi mai mici, se curăţă de pieliţe, se pune la fiert în apă cu sare şi se ia spuma. Separat, se curăţă ceapa şi morcovii, se spală, se taie mărunt şi atunci când zeama s-a limpezit, se pun să fiarbă. După ce a fiert carnea, se adaugă orezul bine spălat şi […]

Friptură în crustă aromată

Se dezosează pulpa de miel, se trece în câteva jeturi de apă şi se lasă să se scurgă în sită. Se condimentează cu sare, piper măcinat şi boabe, se unge cu uleiul de măsline, se rulează şi se prinde cu scobitori ca să nu se desfacă. Separat, se spală frunzele de ştevie şi crenguţele de […]

Pulpă de miel împănată

Pulpa de miel se curăţă de pieliţe, se spală în 2-3 jeturi de apă rece, se şterge cu un prosop absorbant de bucătărie şi se împănează cu usturoi şi crenguţe de rozmarin. Se aşază pulpa în tavă, se stropeşte cu vinul alb demisec, cu ulei, se condimentează cu sare şi piper şi se lasă la […]

Musaca de vinete

Pentru început, se spală cartofii şi se pun să fiarbă cu coajă în apă cu sare. După ce au fiert, se scot din apă şi se lasă să se răcească, apoi se curăţă de coajă. Vinetele se spală şi se curăţă, la fel şi dovleceii, apoi se taie rondele potrivite şi se călesc în puţin […]

Salată cu paste

Se pun pentru început pastele să fiarbă în apă clocotită, conform instrucţiunilor de pe cutie. După ce au fiert, se trec prin jet de apă rece şi se pun în sită la scurs. Separat, se spală firele de sparanghel, şi se dau în câteva clocote cu sare şi cu o linguriţă de ulei. Se spală […]

Supă cremă de cartofi

Se curăţă cartofii şi se spală bine, apoi se taie cubuleţe şi se pun într-o oală pentru ciorbă. Ţelina se spală în câteva ape, se curăţă de coajă şi se taie în funcţie de preferinţe. Ceapa şi pătrunjelul se spală şi ele cu jet puternic de apă rece, apoi se toacă mărunt. Toate legumele se […]