Când dorul de țară, bunici și copilărie te cuprinde, ostoiește-l cu o rețetă tradițională românească: bulz ardelenesc ca în bătătura bunicii!

Taie costița afumată și cârnăciorii și pune-i la prăjit în ulei. Între timp, pune apa cu sare la fiert pentru mămăliguță. Când dă apa în clocot, toarnă treptat mălaiul în ploaie, astfel încât rezultatul să îți iasă mediu ca densitate – nici prea moale (nu lichidă, cum fac unii), nici tare (de tăiat cu sfoara). Amestecă fără oprire în mămăligă în primele 5 minute ca să nu se formeze cocoloașe, apoi las-o 10 minute cu foc mic, fără să o deranjezi. Amestecă un minut și mai las-o pe foc 15 minute. Scoate-o pe un fund de lemn și când se mai răcește un pic formează bulgărași de mărimi egale din ea.

Presează un pic în centrul bulgărașilor pentru a face loc umpluturii de brânză de burduf, cârnăciori și costiță afumată. Apoi pe o tavă unsă cu unt pune bulgărașii și dă-i la cuptor preț de 10-15 minute (în funcție de cuptor). Între timp , într-o tigaie, prăjește ouăle ochiuri simple. Scoate tava, presară bulgărașii cu un alt strat de brânză și pune câte un ou-ochi deasupra.

 

Foto: Bulz / shutterstock