Domeniul Horeca este într-o continuă ascensiune, indiferent că vorbim despre restaurante, cafenele sau hoteluri, domeniul este unul extrem de ofertant. În ciuda faptului că există o  competiție destul de acerbă, poţi avea cele mai bune rezultate pe o durată cât mai îndelungată de timp dacă ştii cum să-ți gestionezi afacerea.

Unul dintre factorii definitorii îl reprezintă echipamentele pe care le pui la dispoziţie angajaţilor, fiind mai eficient să investeşti în echipamente de calitate decât să suprasoliciţi angajaţii. Alegerea celor mai bune utilaje necesită o atenţie deosebită.

Unul dintre cele mai folosite echipamente este friteuza profesională, fiind proiectată astfel încât să răspundă tuturor necesităţilor dintr-o bucătărie profesională.  Printre numeroasele sale avantaje se numără durabilitatea, facilitatea în folosire şi consumul redus. Cartofii prăjiţi, puiul, peştele şi legumele sunt la mare căutare în restaurante, fiind gătite impecabil cu ajutorul unei friteuze.

Principalul avantaj al acestor instrumente este cu siguranţă, temperatura moderată a uleiului, care este imposibil de atins în cazul clasicei tigăi. În timpul funcţionării, uleiul nu fierbe, iar grăsimea este filtrată bine, aşa că mâncarea nu doar că va fi gata la timp, dar va fi şi cât se poate de sănătoasă.

Cel mai răspândit model de friteuză este cel electric cu un singur bol, fiind folosită în mare parte în cafenele şi spaţii destinate pregătirii mâncării de tip fast-food. Aceasta este o opţiune ideală pentru cei care au nevoie de performanţă şi flexibilitate, având principalul avantaj că poate fi instalată oriunde, inclusiv pe blaturi sau mese de lucru.

Din zona bucătăriei calde nu trebuie să lipsească nici cuptoarele şi grătarele special concepute pentru bucătăriile profesionale. Cuptoarele profesionale asigură o cantitate mai mare de mâncare, oferind posibilitatea preparării mai multor tipuri de preparate în acelaşi timp. Cu ajutorul lor mâncârea gătită în cantităţi mai mari va fi gata într-un timp relativ scurt.

Mesele de lucru trebuie să fie potrivite, iar dimensiunea şi capacitatea să se potrivească cu mărimea bucătăriei. Mobilierul de inox este mult mai avantajos pentru bucătăriile profesionale, fiind rezistent la şocurile termice, dar având marele avantaj că nu oferă un mediu favorabil dezvoltării diferitelor bacterii.

Pe lângă gustul delicios pe care trebuie să îl aibă preparatele, acestea trebuie să fie, de asemenea proaspete, prin urmare echipamentele frigorifice sunt cât se poate de importante. Fie că vorbim despre congelatoare sau vitrine frigorifice, acestea trebuie să îndeplinească toate condiţiile de siguranţă alimentară.

Igienizarea corectă a vaselor trebuie să fie realizată ca la carte, iar aceasta nu poate fi realizată corespunzător decât cu ajutorul unor maşini profesionale de spălat vase. Acest proces joacă un rol important atât din perspectiva standardelor sanitare prevăzute de lege, cât şi din perspectiva imaginii pe care îţi doreşti ca afacerea ta să o aibă.

 Niciun client care va bea dintr-un pahar murdar sau va mânca dintr-o farfurie murdară, nu se va mai întoarce în locul respectiv, de aceea trebuie să ai grijă în permanenţă de imaginea localului tău, din toate punctele de vedere. Toate aceste aspecte sunt definitorii pentru imaginea localului tău, afectându-l fie din punct de vedere negativ, fie pozitiv.

Echipamentele horeca acoperă tot, de la cuptoare comerciale la mese de lucru. Toate acestea asigură o eficienţă superioară în operarea comenzilor multiple care să ajute la reducerea volumului de muncă, ajutând angajaţii să îşi păstreze concentrarea pe activităţile lor de interes.

Este un adevăr general valabil faptul că, indiferent de cât de competent şi dedicat ar fi personalul de care dispui, fără cele mai bune utilaje nu va putea face faţă numărului ridicat de clienţi, iar preparatele nu vor avea acelaşi gust fără echipamente de înaltă calitate. 

Dincolo de aceste echipamente profesionale, nu trebuie omis faptul că bucătăria trebuie să fie organizată corespunzător, din punct de vedere al spaţiului şi fluxului tehnologic, întrucât personalul trebuie să aibă suficient spaţiu pentru a-şi desfăşura activitatea.

Orice bucătărie dintr-un local din domeniul Horeca trebuie să fie cât mai bine utilată şi să deţină cele mai calitative utilaje HoReCa, în funcţie de specificul afacerii. Pregătirea oricărui fel de mâncare ce intră în meniul restaurantului necesită diferite dotări şi echipamente, ingrediente proaspete, personal atent selecţionat şi nu în ultimul rând, o curăţenie impecabilă.