Acrisoara si aromata, lamaia da parfum mancarurilor si prajiturilor si sporeste aroma condimentelor. O poti folosi la multe preparate, fie ele dulci sau sarate.

✽ Sucul de lamaie sporeste maioneza si o albeste, acreste ciorbele si sosurile prea grele, imbunatateste orice salata si face aluaturile pufoase.

✽ Coaja de lamaie este apreciata in patiserie si este folosita la prepararea blaturilor, dar si la cremele fierte, usoare.

✽ Daca vrei sa folosesti cat mai putina sare in mancare, adauga un pic mai multa lamaie si gustul va fi la fel de bun.

✽ Lamaile rotunde si mari au coaja groasa, buna pentru prajituri, in schimb lamaile lunguiete si subtiri au mai multa zeama si sunt bune pentru sucuri, salate si sosuri.

Lamaie sau limeta?

Spre deosebire de lamaia ovala si galbena, limeta verde si rotunda este mai aromata, mai bogata in suc, are un gust dulceag si e folosita adesea la bauturi si limonade. In Asia si America latina, este apreciata pentru coaja cu parfum floral si gust amarui. Pe masura ce se coace, limeta devine galbena, dar isi pierde aroma si gustul.

Metode de conservare

Tine cont de faptul ca lamaile nu se mai coc dupa ce sunt culese. Daca le tii la rece, intr-un spatiu uscat, pot rezista pana la sase saptamani. Zeama poate fi pastrata si ea doua, trei saptamani in frigider, in recipiente de sticla. Coaja, rasa si amestecata cu zahar, trebuie pastrata intr-un borcan ermetic inchis, intr-un spatiu rece si intunecos.