Desi poate fi mai usor de cumparat, pasta de zahar poate fi preparata si in casa, din cateva ingrediente. Este cel mai usor mod de a orna un tort, care sa arate in acelasi timp si foarte profesionist, ca si cum ar fi iesit dintr-o cofetarie.
Folosind 500 g zahar pudra, 1 pliculet de gelatina, 50 g sirop de glucoza si 2 linguri de apa, obtii o pasta de zahar, maleabila si perfecta pentru imbracatul torturilor.
Topeste gelatina in apa si las-o deoparte, pune gelatina peste glucoza/miere energizant si muta recipientul pe foc, la bain marie. Nu lasa compozitia sa fiarba, ci tine-o pe foc pana se omogenizeaza.
Cerne zaharul pudra pentru a obtine pasta de zahar mai fina, apoi pune amestecul de gelatina in zahar. Framanta pana obtii o pasta nelipicioasa, dar foarte fina. Formeaza o bila de aluat, nu inainte de a adauga si colorant alimentar daca doresti.
Framantarea pastei de zahar trebuie facuta pe blatul bine pudrat cu zahar, in cat sa nu se lipeasca.

Cum sa decorezi tortul cu pasta de zahar

Odata ce te-ai hotarat sa folosesti pasta de zahar, caci ea poate fi pastrata mai multe zile la frigider, intinde-o cu facaletul pudrat cu zahar pana cand obtii un strat cu grosimea de 0.5 cm. Ridica pasta de zahar din cand in cand in timp ce o intinzi pentru a te asigura ca nu s-a lipit, si mai pudreaza sub ea.
Cand stratul de pasta de zahar e suficient de subtire si poate acoperi intregul tort fara probleme, ridica-l cu ambele maini si pune-l deasupra tortului racit bine in prealabil.
Aranjeaza pasta de zahar cat mai centrat, apoi netezeste de sus in jos, eliminand rand pe rand toate spatiile goale, toate pliurile care se formeaza din cauza excesului de decor. Daca apar bule de aer, sparge-le usor cu un ac, apoi continua sa netezesti suprafata.

Cand ai netezit bine intregul tort si te-ai asigurat ca pasta de zahar e lipita bine la baza tortului, taie excesul cu mare atentie, incat sa ramana neted si uniform. Din excesul taiat poti sa decupezi o dunga subtire, pe care sa o pui la baza tortului, incat sa ascunzi eventualele imperfectiuni.