Pe cat de sanatos si gustos cand este proaspat pescuit, pe atat de periculos este pestele vechi si alterat. Iata cateva semne de care trebuie sa ții cont cand cumperi peste, ca sa fii sigur ca este proaspat.

• Verifica mucusul si mirosul pestelui. Cel proaspat, este acoperit de un mucus transparent si curat, fara miros. La pestele mai vechi, mucusul este abundent, inchis la culoare si are un miros respingator.

• Priveste cu atenție solzii, sa fie luciosi, curați si bine lipiți de piele.

• Pestele alterat are ochii tulburi si infundați in orbite. Pestele proaspat are ochii limpezi, curați si bombați.

• Pestele pescuit recent are gura inchisa, cel care s-a invechit, are gura deschisa.

• Pestele vechi se indoaie usor cand il iei in mana, iar degetele lasa urme in carne. Pestele proaspat nu se indoaie, iar carnea lui este ferma si elastica. Daca il apesi cu degetul, nu raman urme.

• Verifica si urechile, dupa cum ne invața si zicala ca “pestele de la cap se impute”. La pestele proaspat, urechile trebuie sa fie bine lipite de branhii, nu departate, iar branhiile roz sau rosii, curate si umede.

• In cele din urma, verifica si anusul care, la pestele alterat, este rosu si umflat si miroase dezagreabil.

Cum alegi pestele congelat

In mediul industrial, pestele este inghețat la temperaturi joase, mult mai scazute decat in congelatorul de acasa. Aceasta metoda pastreaza calitațile nutritive ale pestelui si reduce riscul de contaminare cu paraziți sau microbi. Pestele congelat este, vastfel, un aliment sigur, dar trebuie sa fii atenta la condițiile in care a fost depozitat. Verifica eticheta si termenul de valabilitate. In timpul transportului, pestele se poate dezgheța, de aceea trebuie sa verifici sa nu fie gelatinos sau cu pete maronii. Verifica si ambalajul in care a fost depozitat, sa nu fie rupt sau taiat. Daca vezi pete de apa pe cutia in care se afla pestele, inseamna ca a fost decongelat si inghetat la loc.