Iti place sa prepari croissante si placinte de casa, insa nu ai incredere in foitajul pe care il gasesti de cumparat? Nu e cel mai rapid preparat din lume, dar il poti gati in casa si asa vei stii sigur ca nu e plin de grasimi vegetale si alte minuni.
In plus, bunatatile pe care le prepari folosind foitajul vor avea un gust mult mai bogat si vor fi mai aromate, caci in locul grasimilor vegetale, tu vei folosi unt la prepararea foitajului.

Ingrediente necesare prepararii foitajului

  • 500 g faina
  • 70 g faina
  • 1 lingurita sare
  • 3 1/2 linguri unt
  • 450 g unt
  • 250 ml apa cat mai rece
  • 4 linguri suc de lamaie

Etapele de preparare

  1. Amesteca 500 g de faina cu 1/2 lingurita de sare, apoi incorporeaza cu mana cele 4 linguri de unt, pana ce untul este cat mai omogen distribuit in tot recipientul. In acest punct, faina ar trebui sa aiba un aspect granulat. Adauga treptat, in timp ce framanti, apa cat mai rece (scoasa de la congelator, dar nu gheata, este ideala).
  2. Incorporeaza apa pana cand aluatul e pe punctul de a deveni lipicios si e bine inchegat. Continua sa framanti timp de 7-8 minute, adaugand putina faina daca simti necesar.
  3. Cand aluatul este fin, omogen si elastic, cresteaza-l deasupra in forma de X, baga-l intr-o punga si da-l la frigider pentru 20 de minute. In rastimp, rade cele 450 g de unt (ideal tinut in prealabil la rece, pentru a se rade usor). Amesteca untul ras cu zeama de lamaie si cu 70 g de faina. Framanta aluatul pana ce devine relativ omogen.
  4. Pudreaza suprafata de lucru cu faina si da-i o forma cat mai patratoasa. Pune si acest aluat intr-o punga de plastic si da-l la frigider. Dupa 20 de minute, intinde aluatul initial cat mai mare, incat sa poti impaturi aluatul bogat in unt in centru.
  5. Asaza cel de-al doilea aluat in centru, apoi impatureste-l ca pe un plic. Asigura-te ca “plicul” este bine impachetat si bate-l pe intreaga suprafata, folosind sucitorul. Cand devine mai maleabil, intinde amestecul intr-o foaie cat mai mare, apoi impacheteaz-o pe lungime, apoi pe latime. Da foitajul la frigider pentru 20 de minute, acoperit cu o folie de plastic.

Repeta procedeul de inca 6 ori, adica intinde foaia impachetata exact asa cum e, impatureste-o la loc, apoi da-o la frigider pentru 20 de minute. Pentru a nu pierde numaratoarea, noteaza-ti ori de cate ori parcurgi o etapa intreaga.
Dupa ce ai impaturit foitajul de minim 6 ori, poti intinde foaia si o poti folosi pentru a prepara dulciuri sau placinte aperitiv. In cazul in care timpul nu iti permite sa te ocupi de toti pasii intr-o singura zi, poti lasa aluatul la frigider pana a doua zi, ca apoi sa reiei procesul.

Citeste si:

Trucuri pentru o pizza reusita

Clatite rapide si usoare: Cea mai buna metoda

Cum gatesti la abur folosind hartie de copt