Imediat dupa Paste sau la pregatirea unor prajituri delicioase, cand iti raman fie galbenusuri, fie albusuri, apare intrebarea: cat timp poti pastra ouale?

Raspunsul depinde foarte mult de modul si starea in care sunt pastrate ouale.

Cat timp poti pastra ouale crude sau fierte, in functie de modul de depozitare

Daca pastrezi ouale la frigider

Ouale trebuie pastrate la frigider, la o temperatura de cel mult 4 grade, pentru a se pastra cat mai bine.
Pastreaza ouale in frigider in cartonul in care le-ai cumparat sau in forma speciala a frigiderului, insa nu pe usa.
Temperatura din interiorul frigiderului este mai constanta decat cea de pe usa, care creste cu fiecare deschidere a frigiderului.

Ouale crude ce au fost scoase din coaja trebuie pastrate intr-un recipient etans (poate fi si un castron acoperit bine cu folie alimentara).
Galbenusurile ar trebui acoperite cu apa, pentru a preveni uscarea lor. Inainte de utilizare, tot ce trebuie sa faci e sa strecori apa.

Cat timp poti pastra ouale la frigider

Ouale crude, inca in coaja, pot fi pastrate in siguranta pentru 4-5 saptamani de la data fabricatiei sau 3 saptamani dupa ce au fost cumparate

Ouale crude batute pot fi pastrate pentru 2 zile in frigider.
Albusurile crude pot fi tinute timp de 4 zile la frigider.
Galbenusurile crude pot fi pastrate timp de 2 zile la frigider.
Ouale fierte, in coaja, pot fi pastrate timp de o saptamana dupa fierbere, in frigider.
In cazul oualor fierte si cojite, se recomanda consumul lor in aceeasi zi pentru a evita riscurile pentru sanatate.

Daca pastrezi ouale la congelator

Daca ai mult prea multe oua si nu le vei putea folosi in saptamanile urmatoare, le poti congela.

Congeleaza ouale fara coaja, curate si proaspete, in recipiente etanse.
La nevoie, decongeleaza-le cu o zi inainte in frigider.

Cat timp poti pastra ouale la congelator

Galbenusurile tind sa se ingroase la congelare, deci este recomandat sa le bati cu un praf de sare inainte de a da ouale la frigider.

Ouale depozitate in congelator pot fi pastrate pentru un an. Aceeasi perioada este recomandata si in cazul albusurilor si a galbenusurilor, depozitate separat.

Nu se recomanda sub nicio forma congelarea oualor crude, in coaja, sau a oualor fierte, indiferent daca sunt sau nu curatate de coaja.