De fiecare data cand pregatesti un aluat cu dospire, se stie: drojdia e nelipsita. Fie ca vorbim acum de drojdie uscata, cea la pliculete, cu aspect granulat, fie ca vorbim de cea proaspata, pe care e musai sa o tii in frigider, iata principalele trucuri pe care trebuie sa le stii pentru a nu avea niciodata probleme cu drojdia si cu cresterea aluaturilor tale.

Drojdie uscata sau drojdie proaspata?

In primul rand, sa lamurim un aspect: de oricare tip ai folosi, rezultatele vor fi similare. Diferentele intre folosirea drojdiei uscate sau a celei proaspete nu apar neaparat in rezultate, cat apar in usurinta utilizarii.
Altfel spus, daca esti invatat de ani buni sa lucrezi cu drojdie proaspata, cum erau bunicile, e putin probabil sa te mai apuci sa faci cozonac cu drojdie uscata, doar pentru ca asa iti spune reteta. Si e ok, nimeni nu spune ca nu poti folosi drojdie proaspata, doar ca te conditioneaza putin mai mult.
Pe de alta parte, daca esti nou intrat in bucatarie, avantajele drojdiei uscate sunt incontestabile.
In primul rand, poti tine drojdia uscata in dulap pana cand expira, iar de expirat sigur nu expira prea curand.
Nu acelasi lucru se poate spune despre drojdia proaspata, pe care e de dorit sa o utilizezi intr-o zi, maxim doua zile de la cumparare. In caz contrar, cand ai pofta mai mare de gogosi, te trezesti ca n-ai drojdie buna la dispozitie.
In concluzie? Da, daca ai de ales, lucrul cu drojdia uscata e mai usor si e mai probabil sa arunci mai putina mancare, pe termen lung.

Cum echivalezi drojdia proaspata cu drojdie uscata?

In principal, regula e destul de simpla: cand reteta iti spune cata drojdie proaspata sa folosesti, dar tu ai doar drojdie uscata, imparte cantitatea de drojdie proaspata la 3. Cam acela este gramajul de drojdie uscata pe care va trebui sa o folosesti.
Daca lucrurile stau fix pe dos, tu ai drojdie proaspata, dar reteta mentioneaza cantitatea de drojdie uscata in grame, inmulteste acea suma cu 3 si vei obtine gramajul de drojdie proaspata necesar.

3 trucuri despre drojdie, pentru aluaturi mereu perfecte

Orice ai prepara, activeaza drojdia inainte!

Mai ales in cazul drojdiei uscate, dar si in cazul drojdiei proaspete, pentru a fi sigur ca nu dai gres niciodata cand pregatesti aluatul de paine, activeaza drojdia inainte.
Ce presupune asta? Traditional se spune ca trebuie sa pregatesti maiaua. Ei bine, e suficient sa combini drojdia (uscata, proaspata) cu laptele sau apa calduta, in functie de ce lichid contine aluatul, si cu putin zahar, apoi sa le lasi pentru minim 10 minute deoparte. Poti adauga si putina faina, pentru un inceput de aluat corespunzator, dar nu e neaparat.
Dupa 10 minute, compozitia trebuie sa se fi umflat sau sa fi format o multime de bule la suprafata.
Daca drojdia nu e buna, compozitia ramane neschimbata, deoarece microorganismele din ea sunt deja moarte. Astfel vei stii din timp si nu vei irosi o groaza de ingrediente inutil.

Nu adauga sare simultan cu drojdia

In timp ce putin zahar poate face minuni pentru aluaturile tale si le poate face sa creasca frumos, e la fel de important de retinut ca adaugarea prafului de sare sau a cantitatii de sare din reteta odata cu laptele sau apa si zaharul, cand lasi drojdia la crescut, nu face decat sa dea inapoi procesul de activare a drojdiei.

Nu opari drojdia

Uneori sunt situatii in care, desi drojdia e buna, nu se activeaza si, folosita cu restul ingredientelor, drojdia nu va creste nicicand.
Acest lucru se poate intampla in principal din cauza opariri drojdiei.
Asadar, cand e mentionat in reteta “apa calda” sau “lapte cald”, acest lucru nu inseamna niciodata fierbinte, ci caldut pentru mana, la atingere.