Nu e cel mai usor tort, insa cu siguranta arata sublim si il vei manca cu pofta! Uite cum pregatesti un tort Tabla de Sah, un desert ce pare o iluzie optica, dar care se face mai usor decat ai crede.

Ingrediente pentru blat

150 g faina 200 g zahar 4 oua 50 g cacao 50 ml apa calda 50 ml ulei un pliculet praf de copt esenta vanilie un praf sare

Ingrediente pentru crema

500 g crema de branza 400 ml smantana pentru frisca (cat mai grasa) 150 ml lapte 150 ml zahar 2 pliculete gelatina esenta vanilie zeama si coaja unei lamai

Ingrediente pentru decor

cacao
Mod de preparare:

 

Prepararea blatului pentru tortul Tabla de Sah

1. Combina toate ingredientele uscate, mai putin zaharul: faina, cacaua, praful de copt, sarea. Separa ouale si bate albusurile spuma cu jumatate din cantitatea de zahar, pana se tin usor de tel.

2. Combina galbenusurile cu apa calda, adauga apoi zaharul ramas si mixeaza ingredientele pana ce galbenusurile devin foarte voluminoase si deschise la culoare.

3. Incorporeaza albusurile in galbenusuri, cu o spatula. La fel incorporeaza si ingredientele uscate, urmate de ulei.

4. Toarna compozitia obtinuta intr-o forma de tort cu diametrul de 26 de cm, tapetata cu o foaie de copt. Da blatul de tort la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade, iar cand trece testul scobitorii lasa-l sa se raceasca complet. Taie apoi blatul in 3 straturi egale.

5. Asaza unul din cele 3 straturi de blat pe un tocator si, folosind o farfurie cu 2-3 cm mai mica in diametru decat blatul, decupeaza partea exterioara a blatului cu grija, pana ce obtii un inel de blat perfect.

6. Continua apoi procedeul cu farfurii tot mai mici, iar in final foloseste o cescuta de cafea, pana ce obtii 5 cercuri, de la foarte mare la foarte mic. Repeta acelasi proces cu celelalte 2 straturi de blat, apoi prepara crema pentru tortul tabla de sah.
*Daca planuiesti sa repeti tortul Tabla de Sah, poti sa iti decupezi 4-5 sabloane de carton, dupa care sa tai de fiecare data blaturile.

Pregateste crema pentru tortul Tabla de Sah

1. Hidrateaza gelatina in laptele rece. Bate crema de branza cu smantana pentru frisca, zaharul, esenta de vanilie, sucul si coaja de lamaie.

2. Incalzeste gelatina hidratata pentru 10-20 secunde la microunde, pana cand redevine lichida si incorporeaz-o in crema pentru tort.

*initial crema va fi lichida, insa la frigider se va solidifica.

Asambleaza tortul Tabla de Sah, astfel:

1. In tava in care ai copt blatul, asaza unul din “cercurile” mari de blat. Sari peste urmatorul ca dimensiune, si pune-l in continuare pe cel de-al doilea mai mic, repetand procedeul pana cand ajungi la cel mai mic cerc de blat pe care il poti aseza in tava.

2. In spatiile goale ramase, toarna crema de tort pana cand umpli complet golurile, acoperind si pe deasupra blatului cu putina crema.

3. In continuare, pune urmatorul rand de cercuri de blat, incepand cu cel de-al doilea ca dimensiune, lasand un cerc liber intre fiecare 2 inele de blat, pana cand ajungi la centru. Umple cu crema spatiile ramase libere, si asaza putina crema si deasupra stratului de blat.

4. Asaza in final si ultimul strat de blat, astfel: de la margine catre centru: cercul de blat mare, spatiu, urmatorul cerc de blat, spatiu, s.a.m.d, pana cand termini blatul.

5. Imbraca tortul in crema ramasa si da tortul Tabla de Sah la frigider pentru minim 4-5 ore, sau pana cand se solidifca.

Odata intarita crema, orneaza tortul astfel:

1. Scoate-l pe platoul de servire, eliminand inelul reglabil din jurul tavii. Decupeaza din hartie dungi de 2-3 cm latime, egale intre ele, si asaza-le pe tort la distante egale, intai orizonatale, apoi verticale, incat sa ramana doar patratele.
2. Cerne cacaua peste zonele ramase libere. Indeparteaza cu grija fasiile de hartie. Asaza-le din nou, de aceasta data peste randurile de patratele deja ornate cu cacao, pana cand le acoperi integral.
3. Cerne din nou cacao peste zonele ramase libere si serveste tortul Tabla de Sah. Alternativ, poti imbraca tortul intr-o glazura de ciocolata oglinda.