Prepararea alimentelor este o artă și, pentru a obține rezultatele dorite, este necesar să investim în vase de gătit de calitate. Indiferent ca este omleta unui mic-dejun excelent, sosul unor paste exotice sau friptura care atrage toți invitații, un preparat are nevoie de acele ustensile extrem de necesare în orice bucătărie – tigaile.

Alegerea acestui tip de instrument, insa, este un demers care necesita atentie si rabdare. Pe de o parte, trebuie sa ținem cont de nevoia de a gati, iar pe de altă parte, de aceea de a ne proteja sanatatea folosind instrumente de calitate. Ce alegi si de ce? Urmărește randurile de mai jos pentru a găsi răspunsurile.

Tigaia pentru prajit

Probabil cel mai raspandit model este cel utilizat pentru prajirea ingredientelor. Pentru a putea obține acest rezultat, marginile sunt usor curbate, vasul este destul de adânc, astfel incat mancarea sa poata fi amestecata usor si pentru a preveni formarea aburilor. La o tigaie de calitate vei remarca tratamentul special anti-lipire, care previne formarea crustelor de mâncare arsă – ajutor important în operațiunea ulterioară de curățare temeinică a suprafețelor. Tigaia pentru prajit este soluția perfectă pentru gatirea peștelui sau prepararea omletelor, iar pentru a-ti fi de un real ajutor in bucatarie, aceasta ar trebui sa fie realizata dintr-un aliaj care să-i ofere rezistență în timp. Unii specialisti recomanda ca acest instrument să aibă un minim de 26 cm diametru.

Tigaia pentru sosuri

Are și ea multiple utilizari în bucătărie, nu doar pentru prepararea sosurilor, așa cum ar putea sugera numele, dar și pentru fierberea oualor sau a cărnii. Interesant este ca unele gospodine o folosesc inclusiv la prepararea rapidă a unei supe gustoase – desigur, pentru porții mici. Specificul acestui instrument este dat de marginile perpendiculare pe un fund de dimensiuni reduse, care previn supraexpunerea ingredientelor la temperaturi înalte și favorizează prepararea unor ingrediente sensibile, cum ar fi legumele.

Tigaia din fontă

O putem intalni și sub denumirea comercială „skillet” si este recunoscuta ca fiind o tigaie dificila, căci este cel mai greu de curățat dintre toate. In pofida acestui aspect, modul în care asigura conductivitatea și distribuirea caldurii o transforma într-o alegere excelentă pentru preparatele la foc mic, prin fierbere, coacere sau pentru orice alta idee în bucătărie, atunci cand dorim pregatirea unor bucate cu gust aparte.

Tigaia pentru clatite

Unul dintre cele mai delicioase, mai simple și mai aromate preparate la micul dejun este clatita. Pentru a te putea bucura de amestecuri delicioase de gem, ciocolata sau chiar branzeturi si verdeturi, ai nevoie de o tigaie cu margini joase și cu tratament anti-lipire, special concepută pentru clatite. Este o ustensila care cu greu ar putea fi utilizata la prepararea altor mancaruri, dar pentru pasionatii de clatite acest detaliu nu are relevanță, atata vreme cat asigura rezultate delicioase.

Tigaia grill

Atunci cand ai nevoie sa pregatesti o friptura sau un burger, însă vremea de afara nu-ți permite sa pregatesti gratarul, tigaia grill este cel mai de nădejde ajutor in tentativa de a obține un rezultat bun. Desigur, nu vei obține un gust de gratar, dar rezultatele pe care le oferă o tigaie grill de calitate sunt, fara indoiala, de exceptie. In consecinta, merita sa ai la indemana un asemenea instrument.

Tigaia wok

Acest model provine din îndepărtata Asie și propune un mod de a prepara mancarea specific acelor ținuturi: temperatura inalta și citirea rapidă a ingredientelor. In mod obisnuit, pe langa tigaia cu pereți înalți – în forma specifica de con – cu baza mica, este necesara si prezenta unui arzator la aragaz special proiectat pentru acest mod de a gati (denumit frecvent „ochi wok”).

In mod evident, este imposibil de afirmat ca exista tigaia perfecta, deoarece o tipologie unică nu poate fi generalizată pentru prepararea oricărui fel de mancare. Exista, insa, o varietate foarte mare de forme și dimensiuni pentru a-ti asigura prepararea felurilor de mancare favorite. Cel mai important este ca tigaile pe care le alegi sa fie de calitate, materialele fiind esentiale pentru asigurarea unei utilizari indelungate și obținerea unor rezultate excelente.