Chec cu legume şi brânză

1. Se pregăteşte forma de chec, se tapetează cu unt şi cu făină sau cu hârtie de copt şi se dă drumul la cuptor la o temperatură de 120 de grade. 2. Se separă ouăle, iar untul se freacă spumă cu sarea. Se adaugă câte un gălbenuş amestecând bine şi se cerne făina şi se […]

Tort aperitiv de sărbătoare

1. Pentru început se coc ardeii, dar nu foarte mult ci doar cât să-i înmoaie puţin, cam 10 minu­te. Imediat după ce îi luaţi de pe plită, îi puneţi într-un bol şi presăraţi sare, mai multă, să se înmoaie şi să se poată lua coaja cât mai uşor. Se curăţă de sâmburi şi se desfac, […]

Zacuscă de gogoşari

1. Se trec gogoşarii prin maşina de tocat şi se amestecă cu restul ingre­dientelor. 2. Se pune toată compoziţia într-o cratiţă şi se lasă la foc până scade. 3. La final se distribuie conţinu­tul în borcane şi se sterilizează timp de 30 de minute.

Alb ca neaua

1. Ţelina se curăţă, se taie cuburi mari şi se fierbe bine, cam o oră, la foc mic. Se scoate şi se lasă la scurs. Se stropeşte cu puţină zeamă de lămâie. 2. Hreanul se dă pe răzătoarea mică sau prin blender, ceapa verde şi mărarul se toacă mărunt. Ţelina se pasează bine, până se […]

Cartofi copţi

1. Se spală cartofii bine cu un burete special, se clătesc şi se pun să fiarbă în apă cu sare. 2. După ce au fiert, se unge o tavă cu margarină, se aşază cartofii în ea şi se coc la o temperatură de 220°C. 3. Cu 15 minute înainte de a-i scoate din cuptor, se […]

Leurdă la borcan

Leurda foarte proaspătă se spală frunză cu frunză și se pune la scurs și la uscat. Miezul de nucă se alege bine şi se mărunţeşte cu sucitorul de aluat, cât să nu fie prea mărunt. Leurda uscată foarte bine se taie mărunt și se amestecă bine cu sare grunjoasă și cu miezul de nucă pisat. […]

Crostini cu spanac şi iaurt

Partea albă a cepelor proaspete se toacă mărunt (partea de până la frunze) și se prăjesc în ulei de măsline extravirgin, într-o tigaie, până se înmoaie un pic. Se stinge cu lapte dulce. Codițele de la ceapă tocate și frunzele de spanac, spălate una câte una, se aruncă așa cum sunt în tigaie. Se pune […]

Coşuleţe picante

Se taie untul în cubuleţe mici. Făina se presară cu sarea, se adaugă untul rece, gălbenuşul întreg şi apa şi se frământă bine. Se lasă o oră la temperatura camerei, apoi se întinde o foaie şi se decupează cercuri sau pătrate. Se întinde aluatul în formele de minitarte tapetate cu făină şi se lasă la […]

Specialitate cu somon și salvie

Se spală frunzele de salvie şi să lasă să se scurgă pe o sită. Brânza se dă pe răzătoare şi se amestecă bine cu smântâna. Crema de brânză se condimentează, după gust, cu sare şi piper şi se adaugă puţină zeamă de lămâie. Se întinde apoi crema pe deasupra fiecărei clătite şi se aşază câte […]

Roşii umplute cu porumb

Se spală roşiile, se şterg de apă cu un prosop absorbant, apoi se taie capacul. Se scoate miezul din interiorul roşiilor şi se lasă apoi să se scurgă cu gura în jos, într-un bol de sticlă. Separat, se pun două ouă să fiarbă şi, după ce au fiert, se curăţă de coajă, se scot gălbenuşurile, […]