Peltea de trandafiri

1. Se pune la fiert zahărul cu apa şi cu zeama de lămâie până se leagă bine. În timp ce compoziţia fierbe, se strânge spuma, până când siropul se curăţă bine. 2. În paralel, peste petalele de tran­dafiri se pune sarea de lămâie şi se frământă bine cu mâna. 3. După ce siropul s-a legat, […]

Jeleu răcoritor de mentă

1. Se amestecă într-un vas 200 ml apă împreună cu zahărul. Se lasă la foc mic, până când se topeşte bine zahărul. 2. Se adaugă frunzele de mentă şi se lasă aproximativ 10 minute. Apoi se strecoară într-un vas curat, se reîncălzeşte la foc mic şi se adaugă gelatina. 3. Se amestecă până când se […]

Dulceaţă de rubarbă cu portocale

1. Se taie frunzele de rubarbă şi se păstrează doar tija. Se spală tijele cu apă rece din abundenţă, după care se deco­jesc şi se taie bucăţi. 2. Portocalele, la rândul lor, se spală bine şi se taie bucăţele mici, cu tot cu coajă. 3. Bucăţelele de rubarbă se ames­tecă cu cele de portocală şi […]

Dulceaţă de roşii

1. Se curăţă roşiile de codiţe şi se spală bine cu apă rece. Separat, se pune într-o cratiţă apă la fiert, iar când a dat în clocot se introduc roşiile, timp de 5 minute. Se scot apoi şi se răcesc sub un jet de apă rece, după care se curăţă pe rând de pieliţe. 2. […]

Dulceaţă de morcovi

1. Se spală morcovii şi se curăţă de impurităţi. Se taie pe jumătate, apoi pe lungime şi se pun la fiert în 3 litri de apă cu sare. Când s-au înmuiat, se scot din apa sărată. 2. Lămâile se spală şi apoi se taie bucăţele, cu tot cu coajă. E bine să li se scoată […]

“Mingiuţe” din meniul zeilor

1. Se pregăteşte grişul cu zahărul, laptele şi vanilia după reţeta tradiţională de griş cu lapte, doar ceva mai vârtos, ca să se poata modela. Se lasă la rece. 2. Separat, se amestecă brânza de vaci cu stafidele şi la sfârşit cu crema de griş, până se formează o pastă consis­tentă. Se formează gogoşele de […]

Savoare franţuzească

1. Pentru piure se curăţă zmeura, se spală în câteva jeturi de apă şi se pune la fiert cu apa şi zahărul. Se lasă să fiarbă la foc mic până dă în 2-3 clocote. După ce a fiert, se separă fructele de zeamă şi se dau la rece. 2. Separat se prepară com­poziţia pentru spuma […]

Africană cu sos orange

1. Se pregăteşte tava pentru foaie şi se dă drumul la cuptor la o temperatură de 120 de grade. Se bat gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr până se obţine o cremă de consistenţa smântânii. Separat se bat albuşurile cu restul de zahăr, până se obţine o spumă densă, de care să nu se […]

Delicatesă cu agrişe

1. Agrişele se spală, se curăţă de codiţe şi se lasă la uscat. 2. Într-un sfert de litru de apă se pun la fiert zahărul cu beţele de vanilie şi coaja de lămâie. După ce dă un clocot, se adaugă agrişele şi se ia de pe foc. 3. Se iau agrişele cu o paletă şi […]

Pere aromate

1. Perele se spală, se curăţă de coajă, se taie jumătăţi şi se scot sâmburii. Fiecare bucată se înmoaie în suc de lămâie. 2. Separat, se pun la fiert zahărul şi apa şi se lasă pe foc până ce zahărul se dizolvă complet. Se adugă apoi perele, scorţişoara şi cuişoarele şi se lasă pe foc […]