Prepara un delicios mic dejun georgian din cateva ingrediente banale. Sigur, nimeni nu spune ca e neaparat sa prepari Khachapuri pentru micul dejun, caci e atat de satios incat sigur te vei satura cu el si la pranz.

Stiai ca…

  • Khachapuri este atat de consumat in statele post-sovietice, incat este preferat in detrimentul unei portii de pizza?
  • Khachapuri este atat de popular in Georgia, incat pentru calculul inflatiei se foloseste ca unitate de masura costul producerii unui Khachapuri ?

Ingrediente

1 ou 100 ml iaurt de baut 250 g faina 1/2 lingurita zahar 1/2 lingurita sare 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

Ingrediente pentru umplutura

200 g mozzarella/cascaval 1 albus 5 linguri lapte integral

Ingrediente pentru servit

2 oua 2 linguri unt
Mod de preparare:

 

  1. Bate oul cu sarea, zaharul si iaurtul de baut. Cerne 200 g de faina, amestecata cu bicarbonatul de sodiu. Amesteca compozitia pana ce se ingroasa, apoi framanta pentru 5-7 minute, adaugand treptat si restul de faina, pana obtii un aluat elastic si fin. Lasa-l deoparte intr-un bol uns cu putin ulei, acoperit cu o folie de plastic sau cu un prosop de bucatarie, timp de 30 de minute.
  2. In rastimp, rade mozzarella. Separa albusul si bate-l putin, apoi combina-l cu cele 5 linguri de lapte integral. Toarna albusul batut peste branza rasa si amesteca. Preincalzeste cuptorul la 200 de grade, lasand tava in care planuiesti sa coci Khachapuri inauntru, pentru a se incinge.
  3. Taie aluatul in 2 jumatati egale si intinde fiecare bucata, pe rand, pe blatul bine presarat cu faina. Ruleaza 2 dintre margini catre interiorul foii, cam 1/3 din fiecare parte.
  4. Uneste cele 2 rulouri in partea de sus si in cea de jos a foii (poti folosi putina apa pentru a le lipi). Dupa aceasta etapa, Khachapuri ar trebui sa capete aspectul de barcuta.
  5. Presara faina pe un tocator si asaza “barcuta”. Umple-o cu 1/2 din compozitia de branza, apoi deschide cuptorul si transfer-o de pe tocator in tava, lasand-o sa alunece. Procedeaza la fel si cu cealalta jumatate. Lasa-le la copt pentru 15-20 de minute, sau pana devin aurii.
  6. Dupa ce timpul s-a scurs, scoate tava din cuptor si sparge cate un ou deasupra fiecarei Khachapuri. Mai da-le la cuptor pentru 1-2 minute. Serveste-le cu galbenusul inca moale si cu cate o lingura de unt taiat marunt deasupra.

Tarta cu peste si telina

Fettuccine à la Frank Sinatra

Sandvisuri Philly cu vita