Nu e cea mai rapida friptura de porc, dar in mare parte se face singura. Urmeaza pasii de mai jos si vei obtine un deliciu suculent, aromat, numai bun de pus pe masa de Craciun.

Ingrediente

o bucata (1,4-1,8 kg) spata de porc 5 linguri ulei de masline 2 lingurite sare 1/2 lingurita piper negru macinat 4 linguri de unt 2 cepe mari 6 catei de usturoi 2 linguri salvie 950 ml lapte 1 lamaie

Ingrediente pentru sos

3 linguri unt moale 2 linguri faina 2 linguri salvie 2 linguri mustar dijon sare piper
Mod de preparare:

 

  1. Presara bucata de carne cu sare si piper pe ambele parti, apoi toarna uleiul de masline peste, freaca si intoarce carnea de cateva ori intr-un recipient.
  2. Incinge bine o cratita cat mai groasa si trage carnea pentru 5-6 minute pe fiecare parte, pana cand devine rumena uniform. Scoate-o apoi si las-o deoparte.
  3. In aceeasi cratita pune ceapa taiata solzisori, usturoiul curatat si zdrobit cu latul cutitului. Lasa amestecul la foc mediu, pana ce legumele sunt caramelizate.
  4. Adu carnea inapoi in recipient, facandu-i loc intre legume, pe margine toarna laptele, coaja de lamaie taiata subtire, sucul lamaii si salvia. Adu amestecul la punctul de fierbere, pune capacul si da cratita la cuptor pentru 4-5 ore, in functie de cat de patrunsa vrei friptura, la 160 grade.
  5. Scoate carnea din cratita, strecoara sosul ramas si lasa-l la foc mic pana isi reduce volumul la jumatate. Adauga untul moale, faina, salvia si mustarul. Potriveste de sare si piper.
  6. Feliaza friptura si serveste-o cu sosul pregatit, cu garnitura de cartofi.

Pui aromat cu unt

Friptura aromata de curcan a la Sava Negrean

Cotlet aromat