Nu sunt cele mai usor de facut, insa in mod cert gustul si aroma unor baghete frantuzesti de casa merita fiecare moment in care te muncesti sa le faci.

Spre deosebire de alte aluaturi de paine, cel pentru baghete frantuzesti este unul umed si lipicios, si asa si trebuie sa ramana pana cand le bagi in cuptor. Acesta e secretul pentru crusta aurie si crocanta si miezul fraged si pufos care fac o bagheta frantuzeasca sa fie atat de buna!

Ingrediente

700 g faina 1/2 lingurita drojdie uscata 1 lingurita sare 1 lingurita zahar 550 ml apa
Mod de preparare:
  1. Combina faina cu sarea si drojdia uscata, iar apa cu zaharul. Toarna apa in amestecul de ingrediente uscate si framanta ingredientele pentru 5-6 minute.
    Aluatul va fi foarte lipicios, insa nu ceda tentatiei de a adauga faina. Continutul mare de apa e exact ceea ce le da baghetelor frantuzesti gustul, aroma si consistenta aparte. In schimb, umezeste mainile daca simti nevoia.
  2. Odata ce ai terminat de framantat (si de curatat pe maini 🙂 ), pune aluatul intr-un bol incapator si acopera-l. Lasa-l la crescut pentru exact 2 ore.
    In timp ce aluatul creste, la 3 intervale egale de 40 de minute, scoate aluatul pe blat si impacheteaza-l de cateva ori, 20-30 de secunde, inainte de a-l pune la loc in bol la crescut.
  3. Nu uita sa nu adaugi faina nici in framantarile intermediare. Umezeste blatul pe care lucrezi, mainile si lingura cu care versi aluatul cu apa. Dupa ultima impachetare, curata bine blatul si presara-l din belsug cu faina.
  4. Imparte aluatul orientativ in 3 parti egale. Ruleaza fiecare parte, tragand usor de ea catre extremitati, incat sa prinda forma alungita de bagheta. Incearca sa nu adaugi baghetelor mai multa faina decat este strict necesar pentru a evita lipirea.
  5. Asaza baghetele frantuzesti pe o tava tapetata cu hartie de copt si pudrata cu putina faina si lasa-le la crescut acoperite cu o folie de plastic unsa cu ulei pentru 30-60 minute, pana isi maresc considerabil volumul, apoi cresteaza-le cu un cutit umed, bine ascutit, in linii diagonale.
  6. In rastimp, pregateste cuptorul: preincalzeste-l la 200 de grade. In plus, adauga in partea de jos a cuptorului, direct pe tabla, o tigaie de fonta, cratita sau o tava despre care stii sigur ca nu va arde daca o bagi ca atare in cuptor.
  7. Imediat ce bagi baghetele la cuptor, toarna apa in tigaia/cratita bine incinsa din cuptor. Aburul va ajuta baghetele frantuzesti sa dezvolte acea crusta aurie delicioasa, si in acelasi timp sa retina umezeala, in interior, pentru un miez fraged si aromat.
  8. Lasa baghetele la cuptor pentru 20-25 de minute, in functie de cuptor, cu o intoarcere a tavii la jumatatea timpului de coacere, mai ales daca ai un cuptor pe gaz.