Daca ai incercat pana acum sa reproduci painea rotunda, gustoasa si crocanta pe care o poti cumpara din putine locuri, sigur ai descoperit ca nu iti iese la fel, mai ales daca nu ai un cupotor cu lemne. Secretul pentru a coace o paine aurie, pufoasa, cu crusta crocanta sta in modul de coacere.

Ingrediente

420 g faina+3-4 linguri 1/4 lingurita drojdie uscata 1 lingurita sare 360 ml apa fierbinte
Mod de preparare:

 

  1. Amesteca ingredientele uscate intre ele (faina, sare, drojdie). Combina ingredientele uscate cu apa fierbinte pana obtii un aluat omogen, apoi acopera castronul cu folie de plastic si lasa-l deoparte pentru 3-4 ore.
  2. Dupa ce timpul s-a scurs, pudreaza bine suprafata de lucru cu faina, rastoarna aluatul si presara-l cu faina. Intoarce-l de cateva ori, cat sa se tapeteze cu un strat subtire de faina si sa se rotunjeasca totodata.
  3. Asaza o foaie de copt intr-un recipient, pune aluatul in castron si acopera-l cu un prosop curat. Pune in cuptor o cratita cu capac, rezistenta la temperaturi mari (de fonta este ideala) si incinge cuptorul la 230 grade.
  4. Cand cuptorul s-a incins, cu mare grija, scoate cratita, asaza painea cu tot cu foaia de copt in cratita, pune-i capacul si bag-o la loc la cuptor pentru 30 de minute.
  5. Dupa cele 30 de minute, scoate cratita si painea din cratita, elimina hartia de copt si pune painea din nou la cuptor, in cratita fara capac, pentru alte 15 minute. Astfel, va forma o crusta crocanta aurie delicioasa.

Vezi si