Pentru că tot mai mulți oameni care locuiesc la casă doresc să își procure propriile legume și fructe, aceștia au început să înțeleagă importanța pe care o au investițiile făcute în produse de calitate, cu ajutorul cărora să își facă treaba în acest sens. Nu este ușor, dar nici imposibil să cultivi legume pe cont propriu, și cu siguranță satisfacția sufletească va fi una pe măsură, mai ales că trăim vremuri incerte și destul de grele pentru majoritatea populației din întreaga lume, ca să nu mai vorbim de restricțiile de care trebuie să ținem cont. În acest sens, să depinzi în totalitate de un magazin, ca să poți să îți achiziționezi alimente, nu mai e o soluție avantajoasă. Cheltuielile făcute pe mersul / transportul până la magazin și înapoi le poți folosi eficient în alt scop, pentru că vei avea în grădina proprie tot ce ți-ar trebui.

Este important de menționat faptul că și grădina de legume, crescute la o scară mai mică, trebuie protejată, mai ales împotriva capriciilor vremii pe care nu avem cum să le anticipăm. De aceea, este ideal dacă te-ai orienta încă de la început pe construirea unei sere sau unui solar, unde să îți crești plantele ferite de ger, îngheț, ploi puternice, grindină sau chiar arșita din timpul verii. Dar dacă, pentru început, nu ai posibilitățile necesare pentru a ridica de la zero o astfel de construcție, poți începe prin a proteja recoltele cu plasă de umbrire, pentru că și aceasta este eficientă – împiedică grindina sau arșița dogoritoare să afecteze în vreun fel legumele și te ajută să obții recoltele la care ai visat. Plasa de umbrire este un accesoriu de grădinărit pe care mulți l-au subestimat, dar aceasta poate fi extrem de eficientă. Iată de ce:

  1. Are un preț de achiziție foarte bun și nu afectează bugetul personal. Se vinde, de regulă, la metru și poate fi de mai multe feluri (poate fi mai poroasă sau cu orificiile mai mici și dese). În funcție de dimensiunea orificiilor, permite mai multă lumină solară să ajungă la plante sau, din contră, mai puțină. Nu obstrucționează total lumina solară, ci permite acesteia să ajungă la plante, dar într-o proporție mai mică. În acest fel, impiedică uscarea sau pălirea prematură a plantelor. Achiziționată direct de la producător, prețul este unul și mai convenabil și astfel faci economii și pentru alte obiecte de care ai nevoie, pentru a practica grădinăritul ca un adevărat profesionist.
  2. Se poate folosi pentru mai multe lucruri, nu doar pentru recoltele de legume. Spre exemplu, plasa de umbrire este extrem de eficientă pentru a acoperi sau împrejmui garduri care nu sunt terminate, poate fi acoperiș temporar pentru terase încă în construcție și așa mai departe. În acest context, plasa de umbrire este extrem de folosită în industria construcțiilor, servind în acest scop precis. Mai mult decât atât, este un produs foarte rezistent și îndură cu brio multe ploi, căldură în exces și frig, fără să își schimbe aspectul sau elasticitatea. După câțiva ani, aceasta poate fi înlocuită cu succes dacă prezintă slăbiciune, se rupe ușor la atingere sau își pierde culoarea.
  3. Poate fi folosită în construirea de adăposturi de vară pentru animale și păsări. În zilele caniculare, animalele au nevoie de un adăpost care să permită aerului să circule și ce poate fi mai eficient ca o plasă de umbrire ce are orificii, prin care aerul poate să treacă lejer? Plasa de umbrire este ideală pentru că oferă umbră atât cât trebuie (nu obstrucționează total razele solare) și permite aerului să circule fără rețineri. Astfel, în serile de vară, animalele se pot bucura în continuare de aer proaspăt, iar pe timp de zi au și umbră la care se pot adăposti. Cu siguranță este cea mai eficientă soluție pentru sezonul canicular, când animalele caută să se ferească pe cât posibil de razele directe ale soarelui (și nu costă nici mult investiția făcută pentru a duce la bun sfârșit aceste proiecte, ce vor fi mult simplificate datorită plasei de umbrire, pentru că este ușor de mânuit și de lucrat cu ea, fiind posibilă manevrarea ușoară a acesteia fără efort).
  4. Rezistă eficient chiar și ani de zile, fără să se schimbe. Este realizată dintr-un material de plastic puțin elastic, dar extrem de rezistent la intemperii, astfel că, în momentul în care dorești să avansezi cu proiectele personale, înlocuind plasa de umbrire, aceasta își va fi făcut deja toți banii. Practic, îți scoți investiția inițială, care oricum este una destul de accesibilă pentru oricine are puțină ambiție să realizeze o grădină de legume sau de fructe, care să crească armonios. Poate fi folosită în continuare ca accesoriu adițional, chiar dacă ai construit deja o seră sau un solar din alte materiale.

Dacă te-ai hotărât să îți cultivi propriile legume, atunci cu siguranță ai planuri mari de viitor, care includ stabilitate – stabilitatea și siguranța că ai mereu la îndemână legume și fructe din care poți găti fel și fel de preparate, pe care le poți consuma pe tot parcursul anului. Această practică este din ce în ce mai comună chiar și în rândul persoanelor care locuiesc la oraș și dispun de casă cu grădină, pentru că și aceștia au înțeles că nu este deloc plăcut să depinzi de magazine, ce se pliază pe niște reguli stricte despre care nu știm sigur când anume vom scăpa, dar care creează un stres psihic pe are nu îl poți trece cu vederea (cel puțin nu momentan, însă nu știm ce anume ne rezervă viitorul în acest sens).