Partea feminină a juriului MasterChef, chef Patrizia Paglieri, a trecut prin experienţe dintre cele mai diverse, în multe colţuri ale lumii. A ales România, pentru că aici se simte ca acasă, şi pe lângă istorisirile despre viața ei, ne-a dezvăluit şi câteva dintre reţetele preferate.

Cum ar trebui să fie concurenţii pentru a se ridica la înălţimea aşteptărilor tale?

Ar trebui să dovedească că sunt motivaţi, pasionaţi, talentaţi şi că sunt capabili să evolueze, iar treptat să gătească preparate din ce în ce mai bune.

Te-ai visat chef la MasterChef? Ai urmărit din ediţiile precedente şi ţi-ai spus “uite, mi-ar plăcea să încerc asta”?

Nu cred că există chef care să nu-şi dorească să încerce o astfel de experienţă. Cine spune că nu este interesat, nu-l cred. Pentru mine a fost o surpriză faptul că m-au ales să fac parte din juriu şi, în acelaşi timp, o mare bucurie.

Ce ai învăţat întâia oară despre arta culinară?

În cazul meu, arta culinară este o tradiţie de familie. Eu am prins gustul ei încă de mică, de la bunica, de la care am învăţat să gătesc tot felul de praparate: ravioli, salată de caracatiţă, flori de dovlecei umplute, paste, salate de legume, salate de dovlecei, deserturi.
Apoi, când am mai crescut, am început să gătesc cu mama. De la ea am dobândit noi cunoştinte, am învăţat reţete noi, mai complicate.

Ca o adevărată italiancă, ce tip de pizza ne-ai recomanda? Dar paste?

Din punctul meu de vedere, cea mai bună pizza este cea clasică, pizza margherita cu sos de roşii şi busuioc proaspăt.
Însă cel mai important ingredient este mozzarella, care trebuie să fie de cea mai bună calitate, întrucât asta face
diferenţa între o pizza bună şi una mai puţin bună. În ceea ce priveşte pastele, eu recomand orice tip de paste, cât timp sunt paste de casă. Acelaşi lucru ca şi în cazul pizzei, recomand să alegeţi ingrediente de calitate.

Care sunt ingredientele pe care le foloseşti mult în bucătărie?

Eu folosesc mult ulei de măsline extravirgin, busuioc, roşii, fructe de mare şi ierburi aromate (rozmarin, salvie).

Te-ai născut în Bahamas, ai crescut în Italia şi locuieşti în România. Ce te-a convins să şi rămâi aici?

Am venit în România împreună cu părinţii mei. M-am acomodat foarte repede, mi-au plăcut încă de la început locurile şi oamenii, aşa încât am ales să mă mut aici definitiv. Astăzi, în România mă simt ca acasă.

Ai gătit pentru artişti celebri (Andy Garcia, Donald Sutherland, Armand Asante, Gianni Morandi,
Joe Cocker, Liza Minnelli etc.). Cine te-a impresionat în mod deosebit şi de ce?

Evident, mi-a făcut plăcere să gătesc pentru fiecare dintre ei. Îmi amintesc de Andy Garcia, care timp de câteva luni, cât a stat în România să filmeze acum câţiva ani, a mâncat zilnic la restaurantul meu, iar asta mă face să cred ca i-a plăcut. M-a impresionat mult şi Gianni Bella, un cunoscut compozitor italian. I-am gătit la Festivalul della Canzone Italiana din Sanremo. De fiecare dată comanda preparate foarte simple şi spunea că îi aminteau de bunica lui, pentru că aşa obişnuia să îi gătească şi ea.

Care este oraşul tău de suflet?

Acum oraşul meu de suflet este Bucureşti. În general, cel mai plăcut loc este acela în care se află familia şi prietenii. Sincer, când plec în concediu, abia aştept să revin aici.

Cum ţi se pare că se mănâncă în România?

Ca în orice loc din lume, dacă ştii unde să mergi, se mănâncă foarte bine şi aici. Trebuie doar să poposeşti în mai multe locuri, ca să le poți descoperi pe cele în care se găteşte cel mai bine.

Găteşti reţete tradiţionale româneşti?

Da, îmi place să le gătesc, însă nu le reproduc într-un mod autentic.

Având în vedere că e toamnă, spune-mi, îţi plac murăturile?

Îmi plac, dar nu toate legumele murate. Cel mai mult îmi plac conopida şi castaveţii muraţi.

Pui conserve sau dulceţuri pentru iarnă?

Mama pune de multe ori conserve după reţete clasice italieneşti. Cel mai des: roşii în ulei, sos de roşii şi ciuperci de pădure.

Ce înseamnă o masă în familia ta şi cine găteşte?

Familia mea este formată din mama şi fiul meu, Francesco. Fiecare dintre noi avem gusturi diferite la mâncare, motiv pentru care, când trebuie să pregătim o masă mai mare, meniul îl alegem împreună şi gătim mai multe tipuri de preparate, ca de exemplu peşte, caracatiţă, iepure de casă, paste, tort de anghinare.

Ce îţi place în mod deosebit să pregăteşti?

Tiramisu, paste, risotto şi fructe de mare.

Secretul meu – ingredientele

Cele mai bune trucuri in bucatarie sunt produsele proaspete, care dau gust bun mancarii. Eu folosesc si mirodenii proaspete si ulei de masline extravirgin.
De exemplu, daca alegeti sa gatiti o reteta cu fructe de mare si acestea trebuie calite in vin, folositi vin alb de calitate, nu neaparat unul foarte scump, insa va garantez ca daca vinul este bun si gustul final al preparatului va fi unul pe masura, spune chef Patrizia.

Secretul meu – muzica

Daca sunt singura in bucatarie, acasa, si am de gatit mult, atunci imi place sa ascult muzica, intrucat ma relaxeaza.