Sărbătorile ne fac cu atât mai mult să ne dorim ca rețetele noastră să iasă impecabil. De la preparatele tradiționale pe care le facem de sărbători și până la feluri de mâncare pe care le gătim săptămânal, putem duce mâncărurile noastre la potențialul lor maxim prin respectarea unor sfaturi, informații și idei. Iată câteva tips & tricks împărțite pe categorii, pentru că preparatele tale să fie mereu demne de un restaurant de lux: 

Tips & tricks generale 

Este important ca, înainte de a te apuca efectiv de gătit (fie că faci prăjituri, drob de miel sau vreo friptură inedită) să citești rețeta integral de cel puțin două ori. Asta te va ajuta nu doar să ai de la început o idee generală asupra procesului, dar vei evita să te uiți constant peste rețetă ca să vezi ce pas urmează. 

Un alt sfat general care ne duce preparatele from zero to hero este legat de preîncălzirea cuptorului, obligatorie în cazul tuturor preparatelor pe care trebuie să le coacem. În același ton, este important să ținem cont de tipul de cuptor pe care îl avem și necesitățile sale: fiecare cuptor este diferit, așa că dacă în rețeta pe care urmezi bucătarul setează o anumită temperatură, folosește-o și tu doar dacă aveți același tip de cuptor. În caz contrar, rezultatele vor fi fundamentale diferite. 

Cântărirea tuturor ingredientelor este mult prea neglijată, iar asta duce la preparate prea însiropate sau prea uscate, mult prea dulci sau fade, motiv pentru care cântărirea precisă stă la baza rețetelor reușite. Fie că gătim clatite americane, preparate tradiționale sau alte deserturi, este important să nu măsurăm ingredientele din ochi; un robot de bucătărie va face întotdeauna treaba precisă pentru noi. 

Tips & tricks pentru gătirea felurilor principale

Felurile principale nu sunt supuse unor reguli drastice de urmat, cum vom vedea că se întâmplă în cazul prăjiturilor, însă pentru un preparat delicios e nevoie să ținem cont de câteva sfaturi utile: 

  1. Carnea trebuie lăsată la odihnit atât înainte, cât și după gătire. Înainte de a o găti, trebuie lăsată jumătate de oră la temperatura camerei, în timp ce după gătire o putem acoperi cu folie de aluminiu și o lăsăm pentru un sfert de oră; friptura noastră va fi mai savuroasă și suculentă ca niciodată; 
  2. Este greșit să spălăm ciupercile. Ele trebuie curățate cu o perie de bucătărie sau cu o pensulă specială; în caz contrar, ciupercile vor absorbi multă apă și capătă o textură de burete, iar în timpul gătirii nu se vor rumeni uniform;
  3. Ingredientele trebuie pregătite de dinainte de a începe rețeta propriu-zisă. La fel ca citirea rețetei de mai multe ori, prepararea ingredientelor ne garantează mai puțin stres în bucătărie. Tăiatul, mărunțitul și feliatul ingredientelor fac parte din acel mise-en-place care ne asigură ordine și claritate. În acest pas intră și cântărirea ingredientelor, măsurarea cantităților și organizarea ingredientelor, iar rezultatul? Mai puțin stres și mai puține greșeli;
  4. Uleiul de măsline nu trebuie folosit pentru toate preparatele. Pentru preparatele care au nevoie de un timp mai mare de gătire, uleiul de măsline nu este varianta optimă; când gătim preparate la temperaturi foarte înalte, suntem nevoiți să optăm pentru un alt ulei – cel de măsline are punctul de ardere între 185 și 210 grade Celsius, ceea ce înseamnă că proprietățile sale încep să se degradeze. Uleiul de măsline poate fi folosit în continuare în salate, sosuri sau în înăbușirea legumelor la foc mediu;
  5. Condimentarea preparatelor nu se face doar la sfârșit. Una dintre cele mai întâlnite greșeli pe care le facem este sub-condimentarea preparatelor. Ca să ne asigurăm că mâncarea este suficient de asezonată, sarea și piperul trebuie adăugate progresiv pe întreg procesul gătirii, nu doar la final.

Tips & tricks pentru prăjituri și deserturi

Dulciurile, blaturile și prăjiturile sunt preparatele cele mai supuse greșelilor. Iată câteva tips & tricks ca să facă gătirea dulciurilor un proces mai puțin anevoios: 

  1. Toate ingredientele pe care le folosim în prepararea dulciurilor trebuie să fie la temperatura camerei. Este necesar să scoatem din frigider ingredientele cu cel puțin o oră și jumătate înainte de a le folosi;
  2. În gătirea prăjiturilor, untul este foarte important și poate dicta cremozitatea rezultatului final. Untul pe care îl alegem trebuie să fie de calitate, cu peste 80% grăsime;
  3. Dacă în urma unei rețete ne-au rămas albușuri, ele pot fi păstrate la congelator. Albușurile rezistă chiar și o lună la congelator și pot fi folosite ulterior pentru bezele, pavlova sau alte deserturi;
  4. Dacă avem banane mult prea coapte, care nu sunt suficient de aspectuoase ca să le consumăm ca atare, nu trebuie aruncate. Pot face obiectul unei delicioase banana bread sau a altor prăjituri cu banane; 
  5. Pentru tăierea uniformă a prăjiturilor, este important să ștergem cuțitul după fiecare felie; 
  6. Hârtia de copt trebuie mototolită înainte de a fi așezată în tavă. Odată strânsă în pumn și desfăcută, devine mai flexibilă, mai puțin rigidă, astfel încât se va mula la perfecție peste tava de copt; 
  7. Ingredientele uscate trebuie trecute prin sită. Nu este întotdeauna necesar să facem acest pas, însă când rețeta o cere el nu trebuie omis; strecurarea amestecurilor de tipul zahăr-făină-praf de copt ne va asigura o bază perfectă, fără cocoloașe; 
  8. Decorarea torturilor poate fi făcută de abia atunci când acesta s-a răcit complet. Dacă glazurăm un tort cât este încă fierbinte sau cald, crema se va topi, însă mai mult de atât: tortul nu va putea fi glazurat uniform. Pentru a decora tortul trebuie să așteptăm răcirea lui completă – nici măcar temperatura camerei nu este îndeajuns;
  9. În aluat trebuie adăugat un praf de sare. Deși poate părea contraintuintiv, sarea este un ingredient esențial în prepararea deserturilor. Funcționează ca un potențator de aromă, care subliniază și balansează celelalte ingrediente dulci ale prăjiturii. 

Bucătăria rămâne locul preferat în care știința și creativitatea ies la joacă – pe un teren unde putem experimenta constant, sfaturile și trucurile sunt menite să potențeze gustul final al preparatelor, dar și gătirea lor în sine; oricât de dulce este rezultatul, și procesul până la dobândirea sa merită să fie pe măsură.