Cu siguranță ai auzit cel puțin o dată de slow cooker sau chiar ai văzut termenul pe ici, pe colo, în navigările tale pe Internet. Ce este un slow cooker, însă? Varianta scurtă: o oală pe curent electric. Varianta ceva mai detaliată: un aparat electrocasnic, care folosește tehnica gătitului lent (de unde și numele slow cooker), alcătuit dintr-un recipient (poate avea forma unei oale sau nu, depinde de model) și un sistem electric de programare.

Principala caracteristică a acestei ”oale” este, așa cum am mai amintit, gătirea lentă. Un slow cooker are nevoie de timp îndelungat pentru a găti mâncărurile preferate, dar, cel puțin conform specialiștilor, mâncărurile preparate astfel sunt mai sănătoase. Explicația? Slow cooker-ul folosește o temperatură scăzută de gătire şi controlată permanent, ceea ce permite păstrarea enzimelor şi vitaminelor hidrosolubile şi limitează  degradarea vitaminelor termolabile, asigurând astfel o alimentaţie sănătoasă. Posibilitatea de a controla temperatura şi timpul de preparare pentru păstrarea calităţii nutritive, prin tehnica de gătit slow cooking, sunt soluţii pentru a putea găti în mod sănătos şi pentru a economisi timpul petrecut în bucătărie. Această gamă de produse răspunde nevoilor persoanelor active, preocupate de un stil de viaţă sănătos, iar multiplele tipuri de preparare oferă o soluţie sănătoasă pentru fiecare moment al zilei. În plus, vei găti cu mult mai puțin ulei decât în modul clasic de gătire.

Poți găti atât mâncăruri, feluri principale și supe, cât și deserturi la un slow cooker. Rețetele pentru acest tip de aparat sunt disponibile pe o mulțime de site-uri de internet. Cât durează gătitul la slow cooker? Depinde! Depinde de rețetă, ca și de alimentele pe care le gătești, precum și de programul pe care îl alegi. Pentru că, da, la slow cooker poți seta un program anume de gătire. Are timer, display, oprire automată, mai mulet programe de gătire, pornire întârziată și poate găti atât prin fierbere, cât și prin prăjire. Carnea, de exemplu, poate fi gătită fie în circa 7 ore, pe modul Low, fie în 3-4 ore, pe modul High, unele modele de slow cooker având și programe de gătire intermediare.

Avantaje și dezavantaje există, ca la orice alt produs. Cel mai mare dezavantaj este, dacă nu era deja clar, timpul de gătire. În schimb, avantajele sunt nenumărate. Nu vei mai folosi cantități mari de ulei la gătit, nu va trebui să petreci timpul respectiv în bucătărie, amestecând în oală, pentru că mâncarea nu se va prinde, nutrienții se păstrează în alimente, mâncărurile sunt mai gustoase, mai suculente, mai fragede, nu mai ai problema spălării a nenumărate vase, pentru că mâncarea nu se lipește de pereții recipientului, nu vei mai arde mâncarea, nu vei mai umple casa de fum, de aburi, de căldură și de miros de mâncare, poți chiar pleca de acasă până când aparatul îți gătește masa.

Multă lume e preocupată de eventualul consum energetic ridicat al unui slow cooker. Nu au motive, însă. Un slow cooker consumă doar cât un bec (75-150 Wați pe modul Low și 150-210 pe modul High), deci nu ți se va umfla factura la finalul lunii.