Pasha rusească

1. Brânza de vaci se pune la scurs în strecurătoare, cel puţin o oră. Între timp, untul se freacă spumă cu sarea, ouăle şi smântâna. După ce s-a scurs bine, se adaugă brânza şi se amestecă până se omogenizează. Se pune apoi compoziţia la rece să se odihnească. 2. Stafidele se spală, se usucă şi […]

Coşuleţ suedez

1. Se face un aluat din făină, drojdie, ou, lapte, zahăr, unt, după reţeta obişnuită de cocă dospită. Din o treime de aluat se întinde o foaie. Din restul se împletesc 2 coroniţe, una pentru tortiţă, alta pentru a fi pusă de jur împrejur. 2. Într-o formă de copt, tapetată în prealabil, se pune prima […]

Drob

1. Măruntaiele, adică inima, ficatul şi plămânii de la un miel se spală în 2-3 ape, se pun la fiert în apă cu un praf de sare şi se lasă să dea în câteva clocote. După ce au fiert, se scot din apă şi se lasă câteva minute să se răcorească, apoi se toacă fin […]

Borş de miel

1. Se spală bine costiţele de miel, se curăţă de pieliţe şi se pun să fiarbă în apă cu un praf de sare, la foc mic. 2. Se curăţă ceapa, morcovii şi usturoiul şi se taie cubuleţe. Ceapa se toacă mărunt. Când încep să fiarbă costiţele, se ia spuma şi se pun zarzavaturile. 3. Se […]

Surpriză mediteraneană

1. Se spală peştele şi se lasă la scurs. Se condimentează cu sare şi piper şi se stropeşte cu suc de lămâie. 2. Se desfac frunzele de praz şi spală bine, apoi se opăresc şi se lasă la uscat. Se suprapun mai multe frunze de praz, se aşază deasupra fileul de peşte şi se rulează. […]

Crap cu ierburi aromate

1. Pătrunjelul, frunzele de ţelină şi arpagicul se spală, se toacă mărunt şi se amestecă cu rozmarinul şi busuiocul. 2. Feliile de peşte se spală şi se lasă la scurs. Se prăjesc în puţin ulei pe ambele părţi. Se pun apoi într-un vas de yena, se presară deasupra jumătate din amestecul de verdeaţă tocată, se […]

Aperitiv fantezie

1. Se spală bine cartofii şi morcovii, se fierb 30 de minute în apă cu sare, apoi se lasă la răcit. Se curăţă ceapa, se spală şi se taie rondele. Se încinge uleiul într-o tigaie şi se adaugă ceapa şi mazărea. Se ţine la foc patru minute, după care se pune sare şi piper după […]

Plăcintă cu verdeţuri

1. Se pune la călit în uleiul bine încins ceapa mărunţită, usturoiul tăiat rondele şi seminţele de floarea-soarelui. Se adaugă spanacul, se toarnă smântâna şi după ce se răceşte, se asezonează cu piper, busuioc şi tarhon. 2. Se fierb ouăle în apă cu sare, opt minute din momentul în care începe apa să clocotească. Se […]

Cighir cu sparanghel

1. Se spală măruntaiele şi se pun la fiert cu puţină sare. După ce au fiert, se scurg de apă şi se dau prin maşina de tocat carne. 2. Se adaugă 4 ouă crude, miezul de pâine înmuiat în lapte, sare, smântână, piper, ceapa tocată mărunt , verdeaţa şi untul. Se amestecă bine, până se […]

Coroniţă festivă

1. Se spală costiţele şi se lasă să se scurgă de apă pe un prosop absorbant de bucătărie. Se condimentează apoi cu sare, piper şi oregano şi se aşază în tavă. 2. Se stropesc cu apă, vin şi ulei de măsline şi se bagă în cuptorul bine încins. Se răsucesc, din când în când, şi […]