Surpriză cu gust de cireşe

1. Pentru blat, se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi se adaugă treptat şi uleiul. Făina se amestecă cu praful de copt şi se adaugă în ploaie peste gălbenuşurile frecate. Se adaugă albuşurile bătute spumă. Se coace într-o tavă pătrată timp de 40 de minute. Se taie când s-a răcit. 2. Pentru cremă se fierbe budinca […]

Puf de primăvară

1. Se încinge cuptorul la foc iute. Se unge cu margarină o tavă de copt cu latura de circa 20 cm. Curmalele se pun într-un bol şi se toarnă peste ele apa fierbinte, ca să se înmoaie. Se lasă la temperatura camerei. 2. Făina, nucile, praful de copt şi sarea se amestecă bine. Se face […]

Buturugă de mesteacăn

1. Se încălzeşte cuptorul la foc iute. Ouăle se separă. Se bat albuşurile spumă, într-un vas, împreună cu zahărul, adăugat treptat. Apoi, se adaugă gălbenuşurile şi cacaua, amestecând cu grijă. Pasta obţinută se toarnă în tava de copt, unsă şi tapetată în prealabil. Se dă la cuptor şi se lasă cam 10-15 minute, la foc […]

Pliculeţe aromate

1. Se cerne făina într-un bol, se face o gaură la mijloc, se pune smântâna, untul moale şi un praf de sare. Se amestecă totul, se adună ca o minge, se acoperă cu un şervet şi se lasă la rece o jumătate de oră. 2. Nucile măcinate se amestecă cu gemul de caise şi coaja […]

Pâinici cu seminţe

1. Se cerne făina, se face loc la mijloc şi se pune drojdia fărâmiţată, mierea, puţin lapte cald şi puţină făină, ca să se facă maiaua. Se amestecă uşor cât să se omogenizeze şi se lasă măcar un sfert de oră să crească. 2. Se adaugă apoi restul ingredientelor şi se frământă aluatul cam 10 […]

Mingiuţe cu brânză

1. Se cerne făina într-un vas, se face loc la mijloc şi se pune untul moale. Se frământă uşor şi după ce untul cuprinde toată făina se adaugă, încetul cu încetul, laptele, în care s-a înmuiat drojdia, zahărul şi sarea. 2. Se frământă bine şi, când aluatul nu se mai lipeşte de vas, se dă […]

Fantezie multicoloră

1. Se opăreşte şunca afumată şi muşchiul de porc, în vase diferite şi se lasă să se răcească, după care se taie cubuleţe. 2. Se taie chiflele în bucăţi mici şi se înmoaie în apa în care s-a opărit carnea. 3. Peste ele se adaugă carnea tăiată cubuleţe, urzicile, pătrunjelul şi ceapa verde, toate opărite […]

Specialitate de Paşti

1. Se opăreşte şunca afumată în apă clocotită, după care se scoate şi se lasă să se răcească. Apa în care s-a opărit şunca se lasă să fiarbă în continuare până scade puţin, după care se lasă să se răcească. 2. După ce s-a răcit, se taie şunca în cubuleţe. 3. Se pun oăle bătute […]

Joc de primăvară

1. Se taie pâinea în cuburi mici, se pune pe o tavă şi se dau la cuptor pentru a se prăji. 2. Se amestecă laptele cu smântâna şi cu sarea peste care se adaugă cuburile de pâine prăjită (crutoanele) şi se lasă să se înmoaie. 3. Spanacul se spală bine şi se opăreşte în apă […]

Pască cehească

1. Făina şi pesmetul se pun pe blatul de lucru, formând o moviliţă cu o gaură în mijloc. Se adaugă sarea şi coriandrul, untul, oul şi brânza şi se frământă bine. Apoi, se înveleşte coca în folie şi se dă la frigider 30 minute. 2. După ce s-a răcit, se întinde o foaie din 3 […]