Negrese

1. Într-o crăticioară de 2-3 l se pun la foc mic laptele, zahărul, cacaua cernută şi untul. Cu o lingură de lemn se amestecă până când dă în clocot şi se leagă puţin. Se separă 7-8 linguri şi se păstrează pentru glazură, iar restul se lasă să se răcească. 2. Se adaugă apoi gălbenuşurile, nuca, […]

Supă de praz (de post)

1. Toate legumele se curăţă şi se spală. 2. Într-o oală cu 2 litri de apă şi un praf de sare, se pun morcovii şi păstârnacul tăiate în sferturi şi se lasă să fiarbă 10-15 minute, apoi se adaugă prazul tăiat rondele, călit separat într-o tigaie cu puţin ulei. Se mai pun şi cartofii tăiaţi […]

Plăcintă cu praz

1. Aluatul de plăcintă se desface şi se lasă la decongelat, iar cuptorul se încălzeşte. 2. Prazul se taie rondele şi se pune într-o oală mică de 2-3 l. Se adaugă laptele şi uleiul de măsline şi se fierbe la foc mic, 15-20 minute. Se lasă apoi să se răcească. Separat, ciupercile tăiate felii se […]

Supă cu paste şi crenvurşti

1. Se curăţă toate legumele şi se spală. Ceapa şi prazul se toacă mărunt şi se pun la fiert într-o oală cu 2 l de apă, cu un praf de sare. Se adaugă morcovii şi păstârnacul tăiate cubuleţe şi se lasă să fiarbă la foc potrivit, jumătate de oră. Se spumează de câte ori este […]

Cozonac cu stafide şi migdale

1. Toate ingredientele se păstrează câteva ore la cald. Făina se cerne, gălbenuşurile se bat cu un praf de sare, untul se freacă spumă până se înmoaie, iar laptele se încălzeşte şi se aromează cu vanilie. 2. Pentru început se pregăteşte maiaua. Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr în 3 linguri […]

Prăjitură cu fructe confiate

1. Ciocolata rasă se topeşte la bain-marie, fructele se spală cu apă călduţă şi se taie în cubuleţe şi se stropesc cu rom, iar făina se cerne cu praful de copt. 2. Se freacă untul cu zahărul şi zahărul vanilat până se topeşte zahărul, apoi se adaugă crema de ciocolată şi la sfârşit gălbenuşurile adăugate […]

Bomboane cu vişine

1. Vişinele se scurg şi se lasă 2-3 ore pe o hârtie absorbantă. Nucile se usucă în cuptor şi se trec prin maşina de tocat. Se macină apoi şi biscuiţii şi se amestecă cu nucile. 2. Se dizolvă zahărul în coniac şi se toarnă peste nucile şi biscuiţii pisaţi. Se adaugă gemul, cacaua cernută şi […]

Steluţe cu gem

1. Se cerne făina cu praful de copt, apoi se amestecă cu untul, smântâna, gălbenuşurile, zahărul, zahărul vanilat, nucile tocate şi apa rece. Se frământă rapid, se acoperă cu folie transparentă şi se lasă la rece jumătate de oră. 2. Din aluat se întinde o foaie groasă de 3-4 mm, din care se taie steluţe […]

Ciupercuţe cu ciocolată

1. Făina, zahărul, nuca tocată, scorţişoara, zahărul vanilat şi coaja de lămâie se amestecă. Se adaugă untul tăiat cubuleţe şi oul, se frământă rapid, se acoperă cu o folie şi se lasă la rece jumătate de oră. 2. Se întinde aluatul într-o foaie subţire de 3-4 mm şi se taie cu o formă de ciupercuţă. […]

Familia «Clătita»

1. Se amestecă ouăle, un praf de sare, gălbenuşul, făina, untul topit şi jumătate din lapte, până se obţine o compoziţie omogenă. Se subţiază apoi cu restul de lapte amestecat cu apa minerală şi se lasă deoparte. 2. Pentru umplutură, carnea tocată se prăjeşte într-o tigaie încinsă cu ulei în care s-a călit uşor şi […]