Americanii le spun, pur și simplu, macaroane cu brânză. Dar pentru că noi când spunem asta avem în minte altă rețetă, am ales să reformulăm ușor. Să facem împreună niște macaroane cu brânză la cuptor, cremoase și crocante în același timp, după rețeta americanilor.

Într-o cratiță mare topește, la foc mic, bucata de unt. Când s-a topit, adaugă treptat și amestecând continuu făina. Când s-au omogenizat, lasă-le pe foc mediu timp de 1 minut. Adaugă, încet, laptele, în 3 etape (este posibil să nu fie nevoie să adaugi tot laptele menționat la ingrediente, nu vrei ca sosul tău să fie prea subțire sau mult prea dens. Așa că te vei baza pe instinct în etapa aceasta).

Amestecă ușor totul până se omogenizează cum trebuie, dă focul mediu spre tare, până sosul se îngroașă ușor și bolborosește.

Ia cratița de pe foc și adaugă 2/3 din cantitatea de brânză indicată. Când se încorporează cum trebuie brânza, e timpul să adaugi arma secretă: smântâna! Atenție: nu trebuie să fie cratița pe foc în acel moment sau sosul prea fierbinte, deoarece smântâna va fermenta!

Preîncălzește cuptorul. Asezonează cu sare și piper după gust. Adaugă macaroanele în prealabil fierte. Pune totul într-o tavă (de preferabil cu dimensiuni 9×13). Presară deasupra restul de brânză rămasă.

Coace la cuptor timp de 15 minute sau până când brânza de deasupra s-a topit și transformat într-o crustă aurie crocantă.