O rețetă țărănească autentică, un aperitiv gustos și extrem de ușor de făcut. Li se mai spune și plăcinta ciobanului, deoarece conțin ingredientele de bază ale poporului nostru: mălaiul, brânza și smântâna.

Laptele se pune la fiert cu un praf de sare., amestecând din când în când să nu se lipească. Atunci când dă în clocot, adăugați mălaiul, cernut treptat, ca atunci când faceți mămăligă. Amestecați, amestecați, ca să nu se formeze cocoloașe. După 10 minute, dați de pe foc și lăsați la răcit.

Între timp, preîncălziți cuptorul. Într-un castron mic, separați ouăle. Într-un bol mediu amestecați brânza cu smântâna și adăugați gălbenușurile. Bateți albușurile cu un vârf de linguriță de sare până se întăresc.

Amestecați terciul de mămăligă cu crema de brânză. Încorporați albușurile, cu mișcări ample. Ungeți o tavă care nu lipește cu unt (sau tapetați-o cu hârtie de copt).  Turnați compoziția și nivelați-o. Dacă doriți, puteți presăra deasupra cașcaval ras.

Dați la cuptor pentru 35-40 minute sau până când vedeți că se rumenește apetisant la suprafață. Serviți calde, cu smântână cremoasă deasupra.

Foto: alivenci / shutterstock