Vase albe sau colorate? Farfurii din ceramică sau porțelan? Alegerea veselei potrivite poate deveni o adevărată bătaie de cap. Dincolo de stil, nu trebuie să neglijăm aspectul practic pentru a evita surprizele neplăcute și folosirea lui pentru a ne adapta la stilul nostru de viață, cât și la dorințele noastre. Între sfaturile experților pentru a alege articole bucatarie și vesela potrivită.

Regula nr. 1: Alege cu grijă materialul veselei

Regula de aur pentru a alege vesela fără a greși? Începe cu alegerea farfuriilor, care va determina apoi alegerea paharelor, a tacâmurilor și a altor accesorii pentru masă. 

În afară de câteva excepții, cum ar fi vesela din melamină sau din bambus, cele mai multe seturi de farfurii și vesela sunt din materiale ceramice. Cele mai uzuale sunt ceramica si portelanul.

Ceramica are un aspect mai autentic, mai rustic și este foarte rezistentă. Fațada este mai poroasă decât porțelanul și prin urmare, mai fragilă. 

Portelanul este mai alb, mai fin și mai translucid, rămâne reperul în veselă. Portelanul este rezistent la apă și este ultra rezistent la șocuri mecanice sau termice. Alege un set farfurii din porțelan pentru rezistență și eleganță.

Regula nr 2: Nu neglija aspectul practic pentru a alege articolele potrivite

Pentru a-ți alege vesela fără a provoca vreo deteriorare, este absolut necesar să iei în considerare latura practică care este la fel de importantă că și aspectul estetic.

Începe cu numărul de persoane care locuiesc în casa. De asemenea, nu trebuie să uiți de prietenii ocazionali. Pentru a anticipa posibilitatea de schimbare a serviciilor, începem întotdeauna cu un set de 12 piese. Acest lucru lăsa o marjă apreciabilă pentru alte persoane ce vor frecventa casa.

De asemenea, este necesar să ne gândim la verificarea rezistența serviciului ales și a confortului sau de utilizare. Vasele destul de subțiri sau din sticlă, de exemplu, ar trebui evitate cu copiii. Putem alege  farfurii mai groase și foarte stabile odată așezate pe masă. O atenție deosebită se acordă atunci atât ergonomiei, cât și designului. Asta e valabil nu numai pentru farfurii, ci și pentru restul accesoriilor precum recipiente condiment, pahare și alte elemente.

Și chiar dacă astăzi majoritatea serviciilor de masă sunt sigure pentru mașina de spălat vase, trebuie să ne amintim să verificăm cu atenție această funcție pentru a evita surprizele neplăcute. De exemplu, mașină de spălat vase nu este potrivită pentru vasele cu margine aurie spre argintie care vor tinde să se estompeze în timp.

Regula nr. 3: Alege vesela potrivita în fucntie de stilul de viață

Fie pentru mesele zilnice, aperitive, brunchuri, sau cine mai sofisticate, vesela trebuie să se adapteze stilului nostru de viață. Trebuie să alegi farfurii, pahare sticlă și alte elemente că pe ceva care să iți semene și care să se îmbine armonios cu masa.

Regula nr. 4: Alege tacâmurile potrivite

În spațiile de depozitare bucătărie, pe lângă farfuriile potrivite, trebuie să ai și tacâmurile potrivite. Tacâmurile s-au reinventat și au evoluat odată cu pregătirea și prezentarea preparatelor. Noi instrumente, deosebit de populare în rândul profesioniștilor din hoteluri și restaurante, intră în scena, cum ar fi furculițele mici pentru a savura aperitive sau chiar spatule pentru a savura mai bine un  mousse. Pe scurt, pentru a alege tacâmurile potrivite, trebuie să ai grija să adaptezi modul de utilizare la modul de viață… dar și la felul în care vrem să mâncăm.

Regula nr. 5: Definește stilul de veselă

Pentru a alege vesela potrivită, trebuie să iți definești un stil. Pentru uzul de zi cu zi, te poți îndrăgosti de vasele și farfuriile colorate, de exemplu. Desigur, albul rămâne un pariu sigur și atemporal. Și chiar dacă urmezi această alegere mai atemporală și mai sobră, nimic nu te împiedică să-ți urmezi dorințele. Înainte de senzația de gust, preparatele trebuie să-ți satisfacă ochiul. Putem alege farfurii „mix and match”, amestecând stiluri și materiale. Așa că nu ezita să iți personalizezi vesela albă cu recipiente mici colorate, sau chiar cu o față de masă și șervetele texturate și nuanțate pentru a înveseli masa.