Sigur ai auzit nu o data mitul asta “nu e bine sa folosesti uleiul de masline la gatit”. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Poti folosi uleiul de masline pentru a cali, pentru a praji, insa depinde de ulei. Mai jos gasesti explicat clar ce e cu uleiul de masline, de ce e impartit in mai multe categorii si ce face diferenta dintre virgin si extravirgin.
2 categorii de ulei
In general, uleiul de masline poate fi impartit in 2 mari categorii: rafinat sau nerafinat. In prima categorie se gasesc 2 tipuri de ulei de masline: cel pur si cel light.
Pentru obtinerea uleiului de masline virgin si extravirgin, maslinele nu sunt tratate chimic sau termic, ci se preseaza la rece.
Uleiul de masline nerafinat
Maslinele care dau uleiul cel mai calitativ, din punct de vedere al gustului si cu nivelul ideal de aciditate, sunt cele din care se obtine uleiul de masline extravirgin.
Totodata, maslinele mai coapte, cu un nivel al aciditatii mai crescut, sunt cele din care se obtine uleiul de masline virgin. Uleiurile nerafinate sunt cele care retin mai bine proprietatile maslinelor, au un gust si o aroma mult mai bogate si sunt, in general, mai sanatoase. Nu e nicio coincindenta ca acestea din urma sunt si cele mai scumpe.
Uleiul de masline rafinat
Uleiurile rafinate, pe de alta parte, sunt obtinute din uleiuri mai slabe calitativ, ce nu ar avea gustul si aroma corespunzatoare daca nu ar fi tratate in prealabil. Astfel, uleiurile rafinate sunt tratate termic si cu solventi pentru a elimina mirosuri sau arome neplacute.
In urma proceselor prin care trece, uleiul rezultat este neutru ca aroma, gust si este mai deschis la culoare. Adesea, pentru a-i da caracteristicile specifice, uleiul procesat este combinat cu o cantitate mica de ulei de masline extravirgin. Astfel, rezulta un ulei catalogat simplu, ca “ulei de masline” sau ca “ulei de masline pur“.
Care tip de ulei de masline e mai bun?
Depinde pentru ce il folosesti. In timp ce e evident ca uleiurile rafinate sunt clar inferioare din punct de vedere calitativ, acestea sunt si cele care au un punct de ardere mai ridicat.
Uleiul de masline rafinat are punctul de ardere la 215°, in timp ce uleiul de masline virgin sau extravirgin are punctul de ardere la 160°.
Cu alte cuvinte, ai de calit ceapa, legume, de tras o friptura la tigaie? Foloseste ulei de masline simplu. Vrei o maioneza delicioasa, aromata, sau un dressing gustos pentru salata ta? Foloseste ulei de masline cat mai calitativ, in acest caz cel extravirgin, pentru a avea parte de toate beneficiile acestuia.
Sursa articol: todayifoundout