Sigur ai auzit teoria conform careia teflonul este daunator pentru sanatate. Dar cat adevar sa fie in aceasta afirmatie? E periculos sa prepari mancare in tigaia aia buna, in care nimic nu se lipeste?

Pentru a intelege mai clar impactul folosirii teflonului in mod frecvent, e musai sa intelegem mai exact ce este teflonul.
Substanta denumita generic teflon este un polimer cu o aplicabilitate foarte mare in diferite domenii, nu doar in bucatarie. A fost descoperit accidental in 1938, in incercarea de a dezvolta un lichid de refrigerare non-toxic.

Este sanatos sa gatesti in vase teflonate?

In principiu da, gatirea in vase de teflon nu este daunatoare. Exista insa o situatie in care teflonul devine periculos pentru sanatate.
Cat timp gatesti alimentele la temperaturi mai mici de 260 grade celsius, teflonul este stabil. Daca insa lasi o tigaie goala pe foc, aceasta se va incinge usor peste temperatura limita si va incepe sa fumege. Din acel moment, teflonul se degradeaza, iar fumul emanat poate fi periculos pentru sanatate, mai ales in spatii prost ventilate.

Ce se intampla daca mananci teflon

Cu timpul, chiar si cea mai calitativa tigaie se va degrada, mai ales daca obisnuiesti sa folosesti ustensile metalice cand gatesti in ea. Asadar, posibil sa observi ca se desprind bucati mici din invelisul de teflon, iar vasul isi pierde din proprietatile antiaderente.
Este periculos sa ingerezi particule de teflon? Pe scurt? Nu. Proprietatile unice ale teflonului sunt date tocmai de faptul ca moleculele de teflon nu interactioneaza cu alte substante chimice, asadar cel mai probabil nu va fi nici digerat, ci va trece prin sistemul digestiv.
Cu toate acestea, odata ce vasul isi pierde invelisul teflonat devine greu de gatit in el si de curatat ulterior, caci cel mai probabil va lipi mancarea.

Citeste si:

3 motive pentru care sa gatesti in vase de fonta

Clatite rapide si usoare: Cea mai buna metoda

Cum sa folosesti si sa pastrezi tigaia de fonta