Cel mai bun mod in care iti poti incepe ziua este cu un mic dejun bogat. De departe, fulgii de ovaz fac parte din categoria celor mai sanatoase alimente pe care le poti consuma in prima parte a zilei, dar nu numai. Iata de ce sa mananci fulgi de ovaz cat mai des.

Beneficiile consumului de fulgi de ovaz

Te ajuta sa iti menti greutatea

Daca iti incepi ziua cu o portie de fulgi de ovaz, sigur vei observa ca greutatea ta nu va mai oscila, ba chiar ai sanse sa scazi in greutate. Fulgii de ovaz contin multe fibre, care dau senzatie de satietate ce persista mai mult timp. Astfel, vei putea rezista mai usor tentatiei de a manca gustari nesanatoase intre mese.

Scade nivelul colesterolului

Unele studii au aratat ca o anume substanta din fulgii de ovaz, numita beta-glucan, reduce considerabil nivelul colesterolului. In cazul celor cu colesterol marit, includerea in alimentatie a 3 grame de fibre provenite din fulgii de ovaz pe zi, reduce colesterolul cu 8-23%. 3 grame de fibre se regasesc in cca un castron de fulgi de ovaz.

Scade tensiunea arteriala

Cei care sufera de hipertensiune pot observa o scadere a acesteia dupa includerea in alimentatie a fulgilor de ovaz. Totodata, consumati o perioada mai lunga de timp, pot ajuta la diminuarea necesitatii de medicamente specifice.

Pot preveni aparitia diabetului de tip 2

Diferite studii au relevat ca oamenii care includ in meniu cereale integrale au un risc de a dezvolta diabet tip 2 cu pana la 61% mai scazut. Totodata, cei ce deja sufera de diabet au parte de asemenea de beneficii in urma consumului de fulgi de ovaz: nivelul glicemiei creste considerabil mai putin dupa ce mananci fulgi de ovaz, comparat cu consumul de paine sau orez.

O sursa de nutrienti

Cerealele sunt bogate in antioxidanti si minerale, carbohidrati complecsi si fier.

78 grame de fulgi de ovaz contin:

  • 191% din DZR (doza zilnica recomandata) de mangan.
  • 41% din DZR fosfor
  • 34% din DZR magneziu
  • 24% din DZR cupru
  • 20% din DZR fier
  • 20% din DZR zinc
  • 11% din DZR acid folic
  • 39% din DZR tiamina (vitamina B1)
  • 10% din DZR acid pantotenic (vitamina B5)
  • cantitati reduse de calciu, potasiu, vitaminele B6 si B3.

Citeste si: Cum sa prepari fulgi de ovaz

Sursa articol: authoritynutrition