Urticaria este o reacție alergică ce poate apărea la contactul cu diferite alimente, medicamente sau factori de mediu. Simptomele urticariei sunt în general ușoare, temporare și constau în apariția unor umflături roșii sau de culoare pielii, însoțite de mâncărime. Deși uneori simptomele pot trece de la sine, există și situații când reacția alergică poate evolua spre forme mai severe fiind necesară asistență medicală de urgență [1]. Citește în continuare și află care sunt cauzele apariției urticariei și ce poți face pentru a scăpa de simptomele neplăcute.

Tipuri de urticarie

Există diferite tipuri de urticarie, clasificate în funcție de factorul cauzator și de modul de apariție a simptomelor:

  • Urticaria acută – simptomele durează în general mai puțin de 6 săptămâni și sunt cauzate cel mai frecvent de expunerea la alimente, medicamente sau insecte;
  • Urticaria cronică – simptomele durează mai mult de 6 săptămâni și afectează nu numai pielea, ci și alte organe și țesuturi (de exemplu plămânii, mușchii, tractul digestiv) [2]. De cele mai multe ori cauza este dificil de identificat, însă urticaria cronică poate apărea ca urmare a unei alte patologii (de exemplu boli ale glandei tiroide, hepatite, infecții, cancer, artrită reumatoidă, lupus, etc);
  • Dermatografia – este o formă particulară de urticarie acută și este caracterizată de apariția unor leziuni cutanate în urma scărpinării sau zgârierii pielii;
  • Urticaria provocată de temperatură – extremele de temperatură (expunerea la apă foarte rece sau la lumina soarelui, căldura corporală generată în timpul activităților fizice) pot provoca reacții alergice de tipul urticariei;
  • Urticaria provocată de infecții – atât infecțiile virale (mononucleoză, hepatită, răceală), cât și cele bacteriene (infecțiile de tract urinar, infecțiile streptococice) pot provoca urticarie [2].

Cauzele urticariei

Printre factorii frecvent implicați în apariția urticariei se numără:

  • Alimentele (nucile, ciocolata, peștele, roșiile, ouăle, fructele de pădure, laptele);
  • Anumiți aditivi sau conservanți din alimente;
  • Medicamentele (antiinflamatoare [aspirina, ibuprofenul], antihipertensivele [captopril], analgezicele opioide [codeina], etc);
  • Înțepăturile de insecte;
  • Părul de animale;
  • Plantele;
  • Polenul;
  • Latexul;
  • Lumina soarelui;
  • Presiunea aplicată pe piele (inclusiv purtarea unor haine strâmte) [2,3].

Tratamentul urticariei

Primul pas în tratamentul urticariei este reprezentat de identificarea factorului cauzator pentru a întrerupe contactul cu acesta. Simptomele ușoare pot fi ameliorate prin administrarea de medicamente antialergice (antihistaminice) și prin aplicarea unor comprese reci. 

Deși mâncărimile care însoțesc urticaria sunt deranjante și creează un real disconfort, este important să eviți scărpinarea zonei afectate sau folosirea apei fierbinți care ar putea agrava urticaria. Poartă haine cât mai largi și încearcă să dormi într-un mediu cât mai răcoros.

În cazul în care urticaria este însoțită de simptome precum amețeală, dificultăți în respirație, respirație șuierătoare, dureri în piept sau umflarea feței, buzelor sau a limbii, apelează imediat la serviciul medical de urgență [1,2]!

În concluzie, urticaria este o reacție alergică manifestată în special la nivelul pielii, cauzată de contactul cu alimente, medicamente sau factori de mediu cu potențial alergen. Dacă te confrunți cu simptome ale urticariei, apelează cu încredere la un medic sau un farmacist pentru a te asigura că gestionezi situația într-un mod adecvat! 

Surse informative

  1. Taylor, Sarah. “Hives: Causes, Risks, Prevention, and Pictures.” Healthline, 8 Mar. 2019, www.healthline.com/health/hives. 
  2. Pathak, Neha. “Hives Causes, Picture, & Treatment.” WebMD, 22 Mar. 2021, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/hives-urticaria-angioedema. 

3. Ludmann, Paula. “Hives: Causes.” American Academy of Dermatology, 28 Sept. 2021, www.aad.org/public/diseases/a-z/hives-causes.