Alegerea cuptorului este o etapă importantă în utilarea oricărei bucătării, dar avantajele și dezavantajele asociate celor două tipuri principale de cuptoare disponibile pe piață sunt mai puțin cunoscute publicului. În acest articol poți descoperi care dintre versiuni ți se potrivește mai bine și care sunt criteriile obiective pe care ar trebui să le iei în calcul.

Costul de achiziție contează

Dacă vei verifica lista de prețuri pentru cuptoarele gastronomice cu convecție bănuiala ta se va transforma în realitate: variantele pe gaz sunt mai accesibile din punct de vedere financiar. Pe de altă parte, alegerea unui model cu convecție modern, caracterizat de costuri reduse de exploatare și de funcții complexe, poate amortiza investiția inițială.

Cuptorul electric oferă un nivel superior de control 

Cu siguranță ai gătit, măcar o dată, o rețetă cu indicații precise de temperatură, aproape imposibil de respectat cu strictețe cu ajutorul unui cuptor pe gaz. În cazul acestei opțiuni clasice, reglarea temperaturii se face în mod intuitiv, pe baza experienței acumulate.

Cuptorul electric cu convecție are un termostat integrat care facilitează menținerea unei temperaturi constante. Funcția de preîncălzire, disponibilă la toate modelele din această gamă, îți permite să introduci preparatele atunci când temperatura din interior are exact valoarea dorită. 

Cuptorul pe gaz are un timp de încălzire mai scurt 

Pentru încălzirea unui cuptor electric cu convecție este nevoie, adesea, să aștepți mai mult decât în cazul unui cuptor pe gaz. Pe de altă parte, cuptorul electric este caracterizat de o inerție relativ mare, ceea ce înseamnă că modificarea temperaturii din interior durează ceva mai mult. 

Cuptorul pe gaz permite o creștere rapidă a temperaturii, funcție practică în momentul în care vrei să rumenești friptura sau să obții o crustă crocantă pe pâinea preparată. 

Cuptorul pe gaz are costuri de  exploatare mai mici 

Cuptorul pe gaz consumă mai puțin, iar gazul metan este în prezent mai ieftin, prin urmare costurile asociate utilizării acestor modele sunt mai mici. Alegerea variantei optime depinde, însă, și de conexiunile la rețea la care ai acces și există, în general, mai mulți parametri de care trebuie să ții cont. 

Cuptorul electric are mai multe programe de lucru 

Cuptorul pe gaz are o singură sursă de căldură, în partea inferioară. În absența unui sistem de ventilație, aceasta este repartizată neuniform în interior, ceea ce poate determina probleme legate de gătit. În plus, obținerea unor preparate impecabile necesită o bună cunoaștere a dispozitivului. 

Cuptorul electric cu convecție include două zone de încălzire, sistem de ventilație și funcție grill. Modelele performante au programe predefinite pentru anumite preparate, ceea ce face gătitul mai simplu. 

Cuptorul pe gaz poate fi folosit oricând

Penele de curent sunt mai frecvente decât sistarea gazului metan, prin urmare un cuptor cu gaz poate fi folosit oricând, pe când cel electric implică riscul de a nu putea fi alimentat. Revenim la concluzia că opțiunea gaz versus electric trebuie să țină cont de posibilitățile de alimentare pe care le ai la dispoziție și de experiența proprie legată de fiabilitatea acestora. 

Funcția de autocurățare poate fi tentantă 

Cuptoarele electrice pot incorpora funcția de autocurățare, dar aceasta nu este disponibilă pentru toate modelele.

În cazul în care modelul avut în vizor oferă această opțiune, verifică dacă e vorba despre curățare hidrolitică sau pirolitică și pune-le atent în balanță. Există și variante cu panouri ceramice care absorb grăsimile în timpul procesului de gătit, dar costurile de achiziție sunt mai mari.

Alegerea cuptorului potrivit este extrem de importantă pentru afacerea ta, motiv pentru care trebuie să cântărești lucrurile cu atenție și să iei în calcul argumente obiective care pledează în favoarea fiecărei variante. Dacă e o opțiune, există și posibilitatea de a investi în ambele variante.