Pentru cei straini de specialitatea italieneasca, folosita in felurite combinatii, gnocchi sunt micute galuste obtinute dintr-un amestec de cartofi, faina si ou. Desigur, exista diferite variante de retete, insa aceasta e extrem de usor de facut si merita pe deplin.
Pentru a obtine 4-5 portii de gnocchi e suficient sa folosesti:

  • 4 cartofi mari
  • 350 g faina
  • un ou
  • putina sare

Cum se prepara gnocchi

1. Fierbe cartofii in coaja intr-o cratita incapatoare, cu un praf de sare timp de 20 de minute, sau pana intra furculita cu usurinta, dar nu ii fierbe mai mult.
2. Scurge cartofii, apoi lasa-i sa se raceasca in strecuratoare. Curata cartofii de coaja, apoi da-i pe razatoarea mica. Daca sunt prea umezi, lasa-i pe servetele de hartie sa se absoarba apa.
3. Pune cartofii rasi pe un blat de lucru uscat si curat, iar deasupra pune faina, un praf de sare si formeaza o gaura in centru. Sparge oul in mijlocul cartofilor, apoi bate-l usor cu o furculita si incorporeaza treptat cartofii si faina din jurul oului.
4. Cand aluatul incepe sa se formeze, foloseste mainile pentru a-l framanta. Ai grija sa nu adaugi prea multa faina si nici sa nu framanti aluatul prea mult. Da-i aluatului o forma similara cu a unei paini, apoi taie din el felii groase de 2-3 cm. Ruleaza fiecare felie taiata, apoi taie bucatele mici de 1-2 cm din fiecare rulou.
5. Gnocchi trebuie sa aiba o consistenta aerata, deloc gumoasa. Pentru a preveni lipirea lor, pastreaza gnocchi la rece sau presara putina faina. Daca preferi galustele cu putina personalitate, foloseste-ti imaginatia, si eventual o furculita, si decoreaza-i dupa preferinta.
6. Fierbe galustele intr-o cratita cu apa si un praf de sare. Imediat ce se ridica la suprafata, scoate-le si strecoara-le. Le poti folosi in combinatii diverse, in care in mod normal ai folosi pastele fainoase, asa ca pune-ti imaginatia la treaba!

Vezi aici reteta de Gnocchi in sos de branza