Se gaseste de multi ani pe piata din Romania, iar treptat, avocado si-a facut loc in bucatariile multor gospodine. Calitatile sale nutritionale deosebite il recomanda pentru consum frecvent, atat pentru adulti, cat si in meniurile celor mici. Insa, care sunt cele mai utilizate soiuri de avocado, cum sa-l alegi si cum sa-l folosesti afla in continuare!

 Soiuri

Exista peste 400 de soiuri de avocado. In timp ce unele varietati au fructul verde si lucios, altele tind catre un negru purpuriu la coacere. Indiferent de culoarea exterioara insa, in interior sunt la fel. Soiul Hass este cel mai cultivat si totodata cel mai bine consumat datorita aromei specifice mult mai bogata. Alte soiuri cunoscute sunt Bacon, Fuerte,

Alegere

Cumpara fructele fara pete sau julituri, uniform de tari sau moi pe intreaga suprafata. Fructele nu se coc inainte de a fi culese, asa ca cele proaspete sunt tari ca piatra. Analizeaza bine si codita. Daca e copt, aceasta se va desprinde cu usurinta, iar interiorul va avea culoarea verde-galbui. Daca nu mai are codita, testeaza fermitatea pulpei. Un avocado potrivit de copt va fi ca un burete mai tare si se va simti ca atunci cand iti apesi degetul in palma. Avocado se poate coace acasa, la temperatura camerei, in aproximativ 8 zile sau in 2-3 zile daca este invelit intr-o punga de hartie.

Preparare

Se taie in doua, pe lungime, se rasucesc cele doua jumatati in directii opuse, iar samburele se indeparteaza cu un cutit. Miezul se scoate din coaja cu lingura. Pe langa celebrul guacamole, avocado este folosit in salate, supe, sosuri, dar si in deserturi.

Stiai ca…

…arheologii au descoperit in Peru seminte domestice de avocado ingropate alaturi de mumii incase datand
din anul 750 i.Hr.?
…in trecut, acest fruct era extrem de scump, fiind destinat numai familiilor regale?
…pentru a preveni oxidarea unui avocado taiat, se stropeste suprafata care intra in contact cu aerul cu suc
de lamaie sau otet de mere?

Prepară o gustare rapidă cu avocado, Guacamole