Începerea diversificării este o etapă nouă atât pentru bebeluș, cât și pentru mămica care începe să își pună o serie de întrebări. La început emoțiile sunt mari, de asemenea programul devine mai încărcat, dat fiind pregătirea meselor lui bebe.

În acest articol ne-am propus să oferim câteva sfaturi utile pentru mămicile care se pregătesc de diversificare. Nu uita însă cât de diferiți sunt copiii. Ei mănâncă în cantități diferite, au preferințe diferite pentru gust, textură și fac progrese în ritm diferit. Nu forța copilul să mănânce prea mult. Va învăța curând cum să-ți arate că mai vrea sau că s-a săturat.

Sfaturi utile

Mămicile se preocupă mereu să le ofere copiilor mâncare variată, proaspătă, gătită de fiecare dată cu drag. Nu puține sunt însă dățile când mamele se întreabă ce ar mai putea găti pentru micuții lor și atunci caută pe internet idei de mâncare pentru copii. Da, copiii cresc repede și de la primii pași ai diversificării ajungi să pregătești cu ei brioșe, tarte, budinci. Dar iată câteva sfaturi dacă te afli la procesul de diversificare:

1. Odată începută diversificarea, alimentele trebuie să fie în stare semilichidă, apoi se crește consistența progresiv, deoarece alimentele solide favorizează masticația.

2. Până la vârsta de un an sunt interzise: sarea (nu se adaugă în preparate), mierea de albine, carnea de porc, laptele de vacă, alune, nuci, semințe, floricele (din cauza pericolului de înecare). 

3. Despre ordinea introducerii alimentelor, trebuie să știi că în marea majoritate a cazurilor se va începe cu piureul de legume (morcovi, cartofi, dovlecei, țelină, păstârnac, pătrunjel). În piureul de legume se poate adăuga 1-3 mililitri de ulei de măsline sau un gram de unt. După vârsta de 9 luni se pot folosi aproape toate legumele, mai puțin fasolea uscată, varză, vinete, fiindcă balonează și sunt greu de digerat.

4. Fructele se pot oferi sub formă de piure, simple sau în combinație cu iaurt, brânză de vaci făcută în casă, griș, orez. Fructele nu trebuie transformate în suc. Acesta predispune la obezitate infantilă și atacă smalțul dinților.

5. Carnea poate fi și ea introdusă de la șase luni, mixată și amestecată în piureul de legume, în cantități pe care le vei crește progresiv. Îi poți oferi pui, vită, curcan. Carnea de rață, gâscă, oaie, porc va fi introdusă după vârsta de 2-3 ani.

6. De la 8 luni poți introduce și peștele, oferă-l cu încredere de două ori pe săptămână.

7. Teama de colesterol este nejustificată când vine vorba de alimentația sugarului. Laptele integral, lactatele derivate din acesta, gălbenușul de ou, toate sunt benefice ajutând la maturizarea sistemului nervos.

8. Reține că tu ești un exemplu pentru copilul tău. Stai la masă și mănâncă, chiar dacă vasele sunt adunate în chiuvetă și ai atâtea de făcut. Prânzul tău nu trebuie să fie mereu o gustare rece, pe care s-o mănânci rapid, în fugă.

9. Dacă ai plecat cu cel mic de acasă, găsește variante de mâncare bio pentru bebeluși.

10. Lasă-l pe cel mic să facă cunoștință cu mâncărurile. El trebuie să le atingă, să le miroasă, să le simtă, iar în cele din urmă poate va deveni curios și va duce la gură. Foarte important, nu forța copilul să mănânce și nu-l lăsa să înțeleagă că te-ai supărat fiindcă nu a mâncat. Totodată, că să nu prindă aversiune față de mâncare, pe măsură ce crește implică-l în procesul de pregătire a preparatelor. Lor le place foarte mult să fie de ajutor în bucătărie.

În concluzie, oferă-i bebelușului tău mâncare proaspătă, introdu alimentele treptat și reține că încă de la primele lingurițe îi poți crea o frumoasă relație cu mâncarea. Condiționarea mesei de un desert (devenit recompensă), impunerea de a termina tot din farfurie nu reprezintă soluții. Și nu uita, este benefic să vă așezați la masă în familie.