Scorțișoara este un condiment care se extrage din coaja copacului Cinnamomum. Dacă pe vremuri scorțișoara era considerată un dar potrivit pentru capetele încoronate, în zilele noastre ea este accesibilă tuturor, o găsim mai ales ca ingredient, în numeroase alimente și rețete. Mirosul și aroma distinctă a scorțișoarei se datorează părții uleioase, care conține o substanță numită cinamaldehidă (un compus organic din clasa aldehidelor). Se crede că cinamaldehida este responsabilă pentru beneficiile scorțișoarei asupra sănătății și mai ales asupra metabolismului.
Tipuri de scorțișoară
Sunt cunoscute 2 tipuri de scorțișoară:
- scorțișoara Ceylon: este originară din Sri Lanka și din sudul Indiei și provine din scoarța interioară a arborelui Cinnamomum verum. Este considerată varianta superioară de scorțișoară și are un preț ridicat.
- scorțișoara Cassia: provine de la arborele Cinnamomum cassia, din sudul Chinei și este considerată ca având o calitate inferioară. Este cel mai consumat tip de scorțișoară. Scorțișoara Cassia conține cumarină, care poate fi toxică în cantitate mai mare. De aceea, dacă se consumă mai des scorțișoară, este recomandat tipul Ceylon.
Beneficiile scorțișoarei asupra sănătății
Iată care sunt beneficiile scorțișoarei:
Conține numeroși antioxidanți (polifenoli)
Antioxidanții sunt cei care protejează organismul de daunele oxidative cauzate de radicalii liberi. Efectele antioxidante ale scorțișoarei sunt atât de puternice încât acest condiment poate fi folosit și ca un conservant alimentar natural.
Poate avea proprietăți antiinflamatorii
Proprietățile antiinflamatorii ale scorțișoarei sunt cele care ajută organismul să vindece infecțiile și să regenereze țesuturile deteriorate. Infecția ar putea să devină o problemă atunci când este cronică și când este îndreptată împotriva propriului corp.. În cazurile nu foarte severe însă, scorțișoara poate ajuta.
Ar putea preveni bolile de inimă
Scorțișoara este legată și de un risc redus al afecțiunilor cardiovasculare. Motivul îl reprezintă scăderea nivelului de colesterol, trigliceride, colesterol rău și colesterol total. Valorile colesterolului și trigliceridelor reprezintă factori de risc pentru bolile de inimă.
Scade nivelul de zahăr din sânge
Scorțișoara este cunoscută pentru proprietățile sale de scădere a zahărului din sânge și de asemenea poate îmbunătăți nivelul unui marker al controlului zahărului din sânge, pe termen lung.
Ar putea avea efecte benefice asupra bolilor neurodegenerative
Bolile neurodegenerative se caracterizează prin pierderea progresivă a funcției celulelor nervoase. Cele mai cunoscute boli neurodegenerative sunt: Alzheimer și boala Parkinson. Anumiți compuși din scorțișoară par a inhiba acumularea proteinei care cauzează dezvoltarea bolii Alzheimer. De asemenea, există studii care relevă faptul că scorțișoara protejează neuronii și îmbunătățește funcția motorie, dar astfel de studii trebuie continuate.
Poate preveni infecțiile bacteriene și fungice
Scorțișoara poate preveni infecțiile bacteriene și fungice prin intermediul compusului activ cinamaldehida. De exemplu, uleiul de scorțișoară poate distruge anumite ciuperci care provoacă infecții ale tractului respirator. De asemenea, poate inhiba dezvoltarea unor bacterii precum listeria si salmonella.
Are proprietăți anti-virale
Scorțișoara ar putea proteja împotriva virușilor. De pildă, scorțișoara care se extrage din soiurile de Cassia este considerată benefică împotriva HIV-1, cea mai frecventă tulpină de HIV la om. HIV nu este singurul virus împotriva căruia ar putea lupta scorțișoara, alte exemple ar fi gripa și febra Dengue (o infecție transmisă de țânțari).
Contraindicații și atenționări
Există însă și cazuri când consumul de scorțișoară este contraindicat, sau se recomandă prudență în administrare:
- consumul de scorțișoară este contraindicat persoanelor care suferă de boli hepatice, sau care ar putea fi alergice la cumarină.
- scorțișoara ar putea interfera cu anumite substanțe medicamentoase, de aceea se recomandă consult medical înaintea consumului de scorțișoară pe o perioadă mai lungă.
- este indicat să nu se consume scorțișoară în cantitate mare sau în fiecare zi.
- sunt persoane care sunt alergice la uleiul de scorțișoară aplicat direct pe piele.
Puncte cheie despre scorțișoară
- Scorțișoara este un condiment popular, bogat în cinamaldehidă. Această substanță este considerată responsabilă pentru cele mai multe beneficii ale scorțișoarei asupra sănătății.
- Conține antioxidanți foarte puternici (fenoli).
- Compușii antioxidanți din scorțișoară au efecte antiinflamatorii, iar acest lucru ajută la scăderea riscului de îmbolnăvire.
- Scorțișoara poate îmbunătăți unii factori de risc pentru bolile de inimă, inclusiv colesterolul, trigliceridele și tensiunea arterială.
- Poate reduce glicemia.
- În studiile pe animale, scorțișoara pare a fi benefică în bolile neurodegenerative, dar aceste studii trebuie continuate.
- Scorțișoara are proprietăți antifungice și antibacteriene, astfel încât reduce infecțiile și cariile dentare.
- Scorțișoara este un condiment care are numeroase beneficii pentru sănătate.
- Pentru cele mai bune rezultate, optează pentru scorțișoară Ceylon sau folosește doze mici din soiul Cassia.
Sursa foto: Pexels