Sursa foto: Shutterstock 

Dermatocosmeticele sunt produse care au în componenta lor ingrediente cu proprietăți farmacologice, fiind dedicate ingrijirii pielii sensibile sau cu diferite afectiuni. Chiar dacă te bucuri de o piele sanatoasa, este recomandat sa folosesti dermatocosmetice în locul cosmeticelor tradiționale, căci aceste produse sunt hipoalergenice, nu contin parabeni si sunt testate in laborator conform unor protocoale farmaceutice, tocmai în ideea de a fi folosite în siguranța în rutina zilnică de skin care. 

Cu toate acestea, procesul de selecție al dermatocosmeticelor poate fi ușor intimidant, cu o gama atât de variată de produse disponibile pe piata și este destul de dificil sa faci cea mai buna alegere pentru pielea ta. Din fericire pentru tine, am adunat în articolul următor cateva sfaturi utile pentru alegerea unor produse dermatocosmetice de calitate, pentru a ne asigura ca vei face cele mai bune alegeri, in cunostinta de cauza. Iată cum poți stabili calitatea acestor produse de ingrijire a pielii! 

  1. Nu cumpara niciodata produse de skin care din impuls 

Ambalajul și popularitatea sunt uneori capcane ușoare și nu ar trebui să aibă o importantă atât de mare asupra a ceea ce dorești sa alegi pentru îngrijirea pielii tale. Dacă ai de gand sa cumperi un produs doar pe baza recomandărilor unui prieten sau a unui influencer, nu ar trebui sa acorzi atenție la cat de bine arată pielea lor, ci mai degrabă să iei în considerare tipul lor de ten. Acesta poate fi un indicator fiabil pentru cat de bine va functiona produsul pentru tine.

  1. Urmărește ingredientele de baza ale produselor 

Verificarea listei de ingrediente ramane cea mai buna modalitate de a descoperi calitatea produselor dermatocosmetice cu diferite efecte asupra pielii, indiferent de cate recenzii pozitive are un anumit produs. Dacă dorești sa alegi produse calitative pentru pielea ta, ia în considerare ca pe lista lor de ingrediente sa se regaseasca următoarele: 

  • Glicerina, un ingredient de baza al produselor dermatocosmetice cu efect hidratant;
  • Ceramidele și acidul hialuronic, ambele ingrediente fiind agenți importanți de hidratare, care se găsesc în mod natural în piele;
  • Acidul L-ascorbic sau vitamina C, un antioxidant care actioneaza pentru a preveni daunele cauzate de radiatiile UV si care stimulează producția de colagen; 
  • Tocoferolul sau vitamina E, care oferă proprietăți similare vitaminei C si care funcționează atunci cand este combinat cu acidul L-ascorbic, functionand ca un duo puternic pentru îngrijirea pielii; 
  • Retinolul, un ingredient cheie al produselor din rutina de skin care pe timpul nopții, care actioneaza pentru a transforma celulele pielii și pentru a stimula colagenul; 
  • Niacinamidele sau vitamina B3, un ingredient excelent pentru controlul sebumului, hidratarea pielii și uniformizarea nuantei pielii. 
  1. Evita produsele pe baza de sulfati sau parabeni 

Pentru a te asigura ca alegi dermatocosmetice de calitate, evita produsele în a căror lista de ingrediente se regasesc urmatoarele: 

  • Parfumurile, căci acestea pot provoca alergii si iritatii ale pielii, fiind deosebit de important sa le eviți dacă ai pielea sensibilă; 
  • Sulfatii, agenți de curățare care se găsesc adesea în gelurile de dus sau in sampon. Aceștia elimina uleiul natural al pielii și al părului și pot provoca iritatii; 
  • Parabenii, plasați în mod obișnuit în produse ca si conservant chimic, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Acestia pot avea, insa, un efect dăunător în timp și pot afecta echilibrul hormonal; 
  • Formaldehidele, clasificate drept cancerigeni cunoscuți. Acestea sunt înlocuite adesea cu substanțe chimice, care eliberează formaldehide. Nu este confirmat încă faptul ca aceste ingrediente sunt sau nu dăunătoare, însă merită sa le urmaresti ca potențiali alergeni. 
  1. Acordă atenție și ingredientelor secundare ale produselor 

Odată ce cunoști ingredientele principale pe care le dorești sau pe care sa le eviți, va fi nevoie sa acorzi atentie și la cum se încadrează acestea pe lista de ingrediente. Ca o regula generala, primele cinci ingrediente sunt cele fundamentale, caci acestea reprezinta adesea aproximativ 80% din cantitatea de produs. Ingredientele vor fi enumerate în ordinea concentratiei, de la cea mai mare la cea mai mica, așa că dacă exista pe lista un ingredient problematic printre primele cinci enumerate, vei dori sa eviti acel produs. 

In mod similar, dacă ești în căutarea unui produs pentru anumite ingrediente, dar acele ingrediente sunt enumerate la final, atunci produsul respectiv nu va fi unul potrivit pentru tine. Cu cat un procent este mai mic, cu atat vei experimenta mai puțin beneficiile ingredientelor. 

  1. Consulta-te întotdeauna cu medicul dermatolog 

In final, dacă dorești sa investesti in produse dermatocosmetice calitative, este indicat sa te consulti întotdeauna cu medicul dermatolog. Acesta este in masura sa stabileasca care este tipul tău de ten și să-ți recomande cele mai bune si mai calitative produse de ingrijire. 

Ține cont de sfaturile noastre si alege produse dermatocosmetice de calitate, pentru a te putea bucura de toate beneficiile pe care acestea le pot aduce pielii tale, pe termen lung!