Iti ajung greu banii de la o luna la alta, dar in acelasi timp arunci mancare, deoarece se strica, sau constati ca ai cumparat produse ce nu-ti sunt cu adevarat folositoare? Ai putea economisi daca ai fi mai cumpatat, iar mai jos gasesti x metode care chiar te ajuta sa reduci din risipa de bani, dar si cea de alimente in acelasi timp.

1. Ia-ti mancare gatita la munca

Poate parea la mintea cocosului, insa nu neaparat toti stiu asta: nu doar ca economisesti bani, dar mananci si mai sanatos daca iti iei mancare la pachet. Exista suficiente retete usoare, rapide si variate, care sa te ajute sa salvezi si timp, pentru a nu petrece o vesnicie in bucatarie, doar pentru a avea mancare a doua zi.

2. Fa-ti cumparaturile dupa retete

Alege-ti preparatele favorite, noteaza-ti ingredientele si cantitatile lor. Cand te duci la cumparaturi, tine lista aproape si fa tot posibilul sa nu te abati de la ea.

3. Prioritizeaza in functie de valabilitate

Alimentele perisabile (fructe, legume proaspete) se pot strica in 2-3 zile de la cumparare, deci este de preferat sa iei mai putine, dar mai des. In schimb, alimentele de baza, precum faina, zaharul, uleiul s.a., pot fi cumparate in cantitati mai mari si astfel poti profita si de promotii.

4. Mananca inainte de cumparaturi

Probabil ai mai auzit asta, insa nu e suficient sa o auzi, trebuie sa si tii cont de sfat. Cand nu mananci inainte de cumparaturi, ai tendinta de a pune in cos orice produs alimentar, chiar si cele care in mod obisnuit nu te-ar atrage!

5. Evita sa faci cumparaturile alaturi de cei mici

Daca nu vrei un bon mai “incarcat” decat poti duce, fa tot posibilul sa-i lasi copii in grija cuiva din familie. In cazul in care acest lucru nu e posibil, explica-le celor mici ca veti merge la cumparaturi doar pentru produsele de pe lista si ca, eventual isi pot alege un singur produs dintr-o anumita categorie (ex: desert). In cazul in care bugetul nu-ti permite abateri de la lista, retine ca majoritatea supermarketurilor au acum case fara dulciuri, speciale pentru parinti, si astfel poti evita situatiile neplacute.